+36-30-687-3975
6031 Szentkirály, Ifjúság útja 1

Mandula

Mandula

A mandulafa a Közel-Keleten és Ázsiában őshonos, szubtrópusi növény. Intenzív és jövedelmező mandulatermesztés az északi szélesség 35-45 fok között, Európa, Ázsia és Amerika mediterrán, vagy szubtrópusi övezetében folyik. Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit.
A mandula meleg igényes növény, a termőrügyek télen -17 -18 C-fokon már károsodnak. A mandula az egyik legkorábban virágzó növényfajunk, a -3 -5 C-fokos lehűlések gyakran károsítják a virágokat. A mandula fényigénye viszonylag nagy 2500-3000 óra. A hazai termesztési mikrokörzetekben az 1900-2000 órás megvilágítás csak megfelelő térállással és szakszerű ritkító metszéssel elégíti ki a faj minimális igényeit. Vízigénye mérsékelt, évi 400-500 mm, de a nyári hónapokban havi 50-60 mm vízellátást igényel. A legtöbb termesztő országban öntözéssel pótolják a nyári vízigényét. Az erős szélnek kitett helyek nem alkalmasak mandula termesztésre. A mandula kedvező körülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj szívósságánál fogva megtelepszik a nap égette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt bokor alakot vesz fel és sok helyen alacsony, széles bozóttá törpül.
A termesztésben fája 6-8 méter, rosszabb körülmények között 2-3 méter magasságot érhet el.A korona átmérője 4-8 méter között változhat.A mandulát leggyakrabban keserű mandula magonc alanyon termesztik. A mandulafa igen korán virágzó gyümölcsfaj, a virágzás kezdetét erősen befolyásolja az időjárás, fajtától függően 7-10 fokos napi középhőmérséklet szükséges a virágzás megkezdődéséhez. A mandula fajták önmeddőknek kell tekinteni, ezért megfelelő idegenmegporzásról kell gondoskodni. Javasolt legalább két, vagy három egymást beporzó fajtát ültetni. A mandula kétivarú virágokat fejlesztő rovar porozta gyümölcsfaj. Virágzás idején hektáronként legalább 4-5, de lehetőleg több méhcsaládot kell az ültetvénybe kihelyezni, mert a korai, hűvös virágzási időszakban kisebb távolságra repülnek a kaptártól.

Ferragnes

Spanyol nemesítésű mandula, bőtermő nagy gyümölcsű, kiváló ízű,

termése kemény –közép kemény ,virágzása közép kései.

Érésidő: szeptember vége, október eleje

Porzói: Tuono, Genco

Genco

Kései érésű, öntermékeny mandula, nagyon bőven és rendszeresen terem.  Virágzása kései, termésének héja kemény- félkemény, közepes méretű, jó ízű.

Érésidő: október eleje

Porzói: öntermékeny

Lauranne Avijor

Közepesen magas hozamú,kései virágzású 35-40 % mag-bél arányú fajta.

Érésidő: szeptember eleje

Porzói: öntermékeny

Supernova

Fotó Nébih

 

Középkésőn virágzó, megbízhatóan bőtermő, középnagy-nagy gyümölcsű, kiváló ízű mandula.

Héjja félkemény, biotermesztésre alkalmas, gyorsan termőre fordul.

Éridő: szeptember eleje-közepe

Porzói: öntermékeny

Tétényi kedvenc

Gyümölcse középnagy, 38-44mm hosszú, papír héjú, béltartalma nagy, 46-50%, magbele telt, hengeres, világos zsemle színű, kellemesen édes ízű. Termése  lándzsa alakú, félpapír héjú termése kézzel is könnyen törhető. A magbél világos zsemleszínű, hengeres, telt, édes ízű.  Igen bőtermő, a vékony héja miatt a madarak szeretik. Kopálása egyöntetű, a termés éretten sem hajlamos hullásra. Gyengébb növekedési erélyű fát nevel.

Érés ideje:szeptember közepe

Porzói: Tétényi bőtermő, Budatétényi 70, Budatétényi 1,Tétényi keményhéjú,

Tétényi rekord

Kései érésű fajta, amely jól ellenáll a téli és tavaszi fagyoknak. Termése középnagy, telt orsó alakú. A héja vékony, de kemény, könnyen törhető. Magbél aránya 38-42%, édes ízű. A fája kezdetben középerős, majd erős növekedési erélyű. Teljes éréskor jól rázható.

Érés ideje:szeptember vége ,október eleje

Porzói:Tétényi keményhéjú, Szigetcsépi 92, Szigetcsépi 58,Tétényi bőtermő,Tétényi kedvenc

Budatétényi 1

Termése nagy 40-50 mm, alakja jellegzetesen félhold alakú, szép világos szalmasárga, sűrű lyukazottsággal ás kis taréjjal. Kézzel könnyen törhető. Magbele világossárga, telt, magbél arány 47-56 %, édes. Erős növekedése és kissé lehajló ágrendszere miatt A kopálása az aránylag vastag zöldburok miatt lassúbb, mint a többi fajtáé és sokáig a fán marad. elsősorban házi kerti telepítésre ajánlott. Zölden kandírozott gyümölcs készíthető belőle. Gépi rázásra nem alkalmas.

Érés ideje: Szeptember eleje

Porzói: Tétényi kedvenc, a Tétényi bőtermő és a Budatétényi 70

Budatétényi 70

Gyümölcse megnyúlt, hengeres. A magbél telt, igen finom, édes ízű. A bélarány igen magas: 65-72%. Papírhéjú fajta. Éretten jól rázható. A fája középerős növekedésű, bőtermő.

Érés ideje: Szeptember második fele

Porzói:Budatétényi 1,Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő.

Tétényi bőtermő

Termése nagy, hengeres, telt csepp alakú. Héja gyakran morzsásan szétesik, félpapír héjú. Magbél arány 46-50%, a magbél sajátosan fűszeres zamatú. Vastag zöld burka miatt kandírozott gyümölcs is készíthető belőle. Gyümölcse gépi betakarításra alkalmas. Fája gyenge növekedési erélyű, sűrűsödésre hajlamos.

Érés ideje: szeptember közepe

Porzói: Tétényi kedvenc, Budatétényi 1 és Budatétényi 70,Tétényi rekord,Tétényi keményhéjú

Tétényi keményhéjú

 

A termés alakja megnyúlt, a héj színe tetszetős világos szalmasárga. A magbél aránya kedvező: 26-32%. Héja kemény, de könnyen törhető. Az érett gyümölcsök hullásra hajlamosak. Fája gyenge növekedési erélyű.

Érés ideje: Augusztus vége-szeptember eleje

Porzói: Tétényi rekord,Tétényi bőtermő, Szigetcsépi 92 és Szigetcsépi 58.

Szigetcsépi 92

Kemény héjú,középnagy gyümölcsű,mag-bél aránya 20-25 %

Érés ideje:szeptember vége-október eleje

Porzói :Tétényi kedvenc,Budatétényi 70

Szigetcsépi 58

Kemény héjú, termése nagy, közepesen terem. Kiválóan télálló.

Porzói:Tétényi bőtermő,Tétényi keményhéjú,Szigetcsépi 92,Tétényi rekord

Tuono

 

A Tuono mandula kellemesen édes, kesernyés mellékíz nélküli. Egyedülálló a mandulafajták között, mivel öntermékeny, porzófa nélkül is bőven terem Igazán kemény héjú, éretten is a fán maradó, könnyen rázható, Olaszországban jól bevált fajta,későn virágzik.

Érés ideje:szeptember közepe

Porzói: Öntermékeny..