06-30/974-8847
6031 Szentkirály, Ifjúság u. 1

Kajszibarack

A kajszi származási központjaként Kína északi, észak-keleti hegységei jelölhetők  meg.

Magyarország az európai kajszibarack-termesztés őshazájának tekinthető. Innen származtatják Európa legértékesebb fajtakörei közül a Magyar kajszit és a Rózsa barackot. Feltételezhetően a Kárpát-medence az egyik közbülső állomása volt a kajszi Közép-Ázsiától Nyugat-Európa felé vezető terjeszkedési útvonalának. Latin nevében az “armeniaca” arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig, majd római vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutott el hazánkba. Melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította sok falun és tanyán élő család megélhetését. A magyar kajszi gyümölcsminőségének, változatos felhasználhatóságának köszönhetően jellegzetes helyet foglal nem csak a magyar agrárszférán belül, hanem kihagyhatatlan része a magyar kulináris hagyományoknak is. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját. Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású. A Kína és Pakisztán határán, a Hindukus-hegységben élő hunza népcsoport tagjai állítólag az általuk kedvelt kajszinak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Egyetlen megtermő gyümölcsüket nagy becsben tartják, az aszalt gyümölccsel édesítenek. Főzőolajukat a kajszi édes magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít.

A kajszi talajban nem válogat,ideális termőhelye a fagylefolyásos dombvidék.

 

Ananász kajszi/Selyem barack,Vászon barack/

Hagyományos kajszi, nagy levelekkel, erős növekedési eréllyel.  Termése középnagy – nagy, kúpos gömb alakú, színe szalmasárga. Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga. Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga. Magvaváló, magbele édes. Kései virágzású, korán termőre fordul. Rendszeresen és bőven terem. Erős növekedésű fája szétterülő koronát nevel. Edzett fája szárazságtűrő. A téli fagyok nem károsítják. Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje: július eleje

Porzói: részben öntermékeny, Magyar kajszi, Ceglédi bíbor

 

Aurora/Rutbhart,Early Bush,NJA 53/

Képek forrása: Nébih

Igen korai fajta, középnagy gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű fajta. Íze kiváló, de a gyümölcsök hamar puhulnak, nehezen szállíthatóak és rövid ideig tárolhatók. Az ideális gyümölcsméret eléréséhez mindenképpen termésritkítás szükséges.

Érési ideje: június közepén

Porzói: Goldrich, Hargrand

 

Bergeron  

 

Képek forrása: Nébih

Korán fordul termőre, jó termőképességű, de túlkötődésre hajlamos. Gyümölcse középnagy, 40-45g tömegű. Héja narancssárga, a napos oldal élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Túltermés esetén lisztesedik, íze savasabb lesz. Magvaváló, magbele édes. Fagytűrésével a legbiztonságosabban termő fajta, a fagy ellen elhúzódó virágzásával „védekezik”.

Érés ideje: 7-10 nappal a Magyar kajszi után érik.

Porzói: öntemékeny

 

Balkon kajszi

Akár balkonládában is nevelhető, de szabadföldbe kiültetve is csak 2-3 m magas fát nevelő törpe növekedésű gyümölcsfa. Édes, lédús gyümölcseit fürtökben berakódva hozza. Gyümölcs közepes méretű, ízletes. Gyümölcse lapított fél gömb, nagysága közép nagy vagy nagy világos narancssárga színű, napos oldala pirossal bemosott. Íze harmonikus kiváló, lédús, magva, magva váló. Gyümölcs húsa világos narancsszínű, lisztesedésre nem hajlamos, ideális kiskerti gyümölcsfa.

Érési ideje: június 2. felében

Porzói:öntermékeny

 

Bhart/Orangered,NJA 32/

Képek forrása: Nébih

Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegség érzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Gyümölcse 50-70 g súlyú, kicsit nyújtott alakú. Narancsszínű alapon pirosra színeződik a felület 50%-án. Bőre finom, kicsit repedezik. Húsa tömör, lédús, édes (13 Brix fok) savtartalma 13 meq/100g = 7,8 g/l, intenzíven aromás, kellemes ízű,magvaváló. Tárolási ideje korlátozott. Gyorsan termőre fordul, nagy terméshozamra képes. Nagy terhelésnél kicsik maradnak a gyümölcsök és minőségük is rosszabb lesz.  Ritkítani kell.

Érési ideje: június végén-július eleje

Porzói:Goldrich,Bergeron,Hargrand

 

Big Red

Finom ízű, gyümölcshúsa nagyon illatos és lédús, 15° Brix értékű. Gyümölcse nagy,85 g körüli,héja közepesen vastag,  géppel válogatható,jól viseli a szállítást. Hűtőházban akár 2 hétig is eláll, pulton tarthatósága egy hét. Külleme tetszetős, fényes-piros színű,75-85 százalékos arányban.
Kiegyensúlyozott terhelés mellett 18-20 tonnát terem hektáronként. A szüret 2-3 menetben történik. A fák növekedési erélye  erős,több vázág meghagyása javasolt.

Éréi ideje: június vége-július eleje

Porzói: Pinkcot, Sylred, Spring Blush, Early Blush, Rutbhart,  Sweet Red,  Aurora,  Goldrich,Carmen Top

 

Borsi-féle kései rózsa

Magyar fajta, szaporítása Kecskemétről indult az 1900-as években. Termőképessége jó, de későn fordul termőre. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Héja narancssárga, kismértékben kárminpiros fedőszín borítja. Húsa sötétnarancssárga, kemény, rostos, gyengén leves, közepes ízű. Magvaváló, gyakran lisztesedésre hajlamos. Későn virágzó, fagytűrő fajta. Biotermesztésre ajánlott.

Érés ideje: Magyar kajszi után 14 nappal érik (július végén – augusztus elején).

Porzói:öntermékeny

 

Budapest

Korán termőre fordul, jó termőképességű fajta. Gyümölcse a berakódottságtól függően középnagy, 40-45g tömegű. Héja világos narancssárga, a napos oldalon narancsvörössel mosott, élénkpirossal pontozott. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús, íze savas. Kései érésével a házi kertek „különlegessége”.Kései virágzású, a  tavaszi fagyok kevésbé károsítják.

Érés ideje: Magyar kajszi után 13-16 nappal érik, július végén – augusztus elején.

Porzói: öntermékeny

 

Callatis

Képek forrása: Nébih

Román nemesítésű fajta, gyümölcsminősége hasonlít a hagyományos magyar kajszikéra.Virágzása kései.

Érési idő: július vége augusztus eleje

Porzói:öntermékeny

 

Ceglédi arany

Képek forrása: Nébih

 Termőképessége kiváló. Gyümölcse középnagy méretű, 40-45g tömegű. Alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminnal mosott. Húsa kemény állományú, élénk narancsszínű, éretten kellemes zamatú. Későn virágzó, fagytűrő.

Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal, a Mandulakajszival együtt érik.

Porzói:öntermékeny

 

Ceglédi bíbor kajszi

Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos, termésbiztonsága azonban rossz/fagyérzékenysége miatt csak ideális termőhelyre való/. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 50-70%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, közép kemény. Íze kiváló, sajátos zamatú.

Érés ideje: Július közepe, a magyar kajszival együtt, vagy utána 1-5 nappal érik.

Porzói: Öntermékeny

 

Ceglédi kedves

Képek forrása: Nébih

 Korán fordul termőre, bőtermő, de alternanciára hajlamos. Gyümölcse középnagy-nagy, 45-50g tömegű. Héja narancssárga, kárminpirossal mosott, sok jellegzetes halványpiros ponttal. Húsa világos narancssárga, kemény. Íze kellemes, zamatos. Nyújtó Ferenc és munkatársai a Ceglédi óriásból állították elő 1968-ban. 1994 óta választékbővítő fajta. Alkalmas a Rózsa kajszik helyettesítésére. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is megfelelő.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik, július 2-3. dekádjában.

Porzói: részben öntermékeny, Magyar kajszi C 235.Ceglédi bíbor

 

Ceglédi óriás

Képek forrása: Nébih

 Bőtermő, de nem rendszeresen terem. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 50-80g tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes.

Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén)

Porzói: Magyar kajszi C 235,Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,Magyar kajszi klónok

 

Ceglédi Piroska

Képek forrása: Nébih

 Termőképessége igen nagy, korán termőre fordul (3-4. évben) Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Sötét narancssárga alapszínű, pirossal mosott, fénylő héjú, igen tetszetős. Húsa narancssárga, kemény, csak teljes érésben zamatos, éretten nem szállítható. Magja kicsi, magbele édes. Gyümölcse igen korán beszíneződik, gömbölyű, középnagy, fényes, sötét narancssárga, pirossal bemosott. Húsa kemény, éretten sem puhul, közepes ízű, csak teljes érésben zamatos. Friss piaci áruként és befőzésre is megfelel. Kisméretű, sűrű szétterülő koronát nevel, termőképessége jó, fagytűrése közepes.

Érési ideje:5-7 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepe.

Porzói: Ceglédi bíbor, Harcot, Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235

 

Ceglédi zamatos

Fotó Nébih

A Rózsa kajszi és a Mandula kajszi keresztezéséből született. Mutatós gyümölcse igen zamatos, a himlővírusra, a moníliára nem érzékeny.

Érési ideje:Június vége-július eleje

Porzói :öntermékeny

 

Comandor kajszi

Gyümölcse közepes méretű (50-55 g), megnyúlt gömb alakú. Zöldessárga héja a napos oldalon pirossal pöttyözött. Húsa sárga, nem lédús, félig magvaváló. Íze jó, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Fája középerős növekedésű, koronája sűrű és széthajló. Rendszeresen és bőven terem. Virágzási ideje kései. Fagytűrése jó.

Érési ideje: két héttel a Magyar kajszi után érik,augusztus eleje

Porzói:Callatis,Rózsa kajszi

 

Goldrich/Jumbo Cot/

Képek forrása: Nébih

 

Szuper nagy, kiváló ízű, héja tetszetős narancsszínű, napos oldalán kissé intenzívebb színeződésű. Korán termőre fordul, és termésbiztonsága jó. Ez az amerikai nemesítésű kajszi himlő vírusra részben ellenálló! Goldrich friss fogyasztás mellett egy jól tárolható kajszi is. Egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta. Nem betegség-érzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús-keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön.

Érési ideje: július eleje-közepe

Porzói: részben öntermékeny, Hargrand, Aurora

 

Gönci magyar kajszi

Képek forrása: Nébih

Bőtermő, korán termőre fordul. Magyarország egyik fő fajtája, gyümölcse középnagy, 40-55g tömegű. Tulajdonsága megegyezik az átlagos magyar kajsziéval. Magja édes, biotermesztésre alkalmas, a legjobb monília ellenálló.

Érés ideje: Magyar kajszival egy időben.

Porzói:öntermékeny

 

Harcot

Képek forrása: Nébih

 Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Bibepontjánál hajlamos a repedésre. Héja sötét narancssárga alapszínű, kárminnal mosott, sűrűn elhelyezkedő, apró piros pontokkal. Tapintása bársonyos, húsa narancssárga, lédús, rostos, kemény állományú, jó ízű, magvaváló, jól szállítható.

Érés ideje: Július közepén, 2-3 nappal a Magyar kajszi előtt.

Porzói: Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi Ceglédi óriás ,Magyar kajszi

 

Hargrand

 

Kevéssel a Goldrich fajta után éri el  szedési érettségét. Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű. Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik!

Érési ideje: július eleje

Porzói:részben öntermékeny,Bhart.Goldrich

 

Harmat

 Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi vagy középnagy, 35-45g tömegű. A héj alapszíne a krémszíntől a világos narancssárgáig terjed. Napos oldalán kisebb-nagyobb mértékben kárminnal  foltosan mosott. Húsa világos narancssárga, mag körül világosabb. Éretten puha, finom, alig érezhető rostokkal. Íze üde. Magvaváló gyümölcse  erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított. Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó.

Érési ideje: június közepe a Korai piros előtt 10-12 nappal

Porzói: Ceglédi Piroska, Ceglédi óriás, Harcot.

 

Kécskei rózsa

Az ókécskei szőlőkből származik, valószínűleg magról keletkezett. Először Nyújtó Ferenc írta le és szelektálta. Bőven terem és nagyon jól termékenyül. Gyümölcse középnagy, vagy nagy, kissé lapított, visszás csepp alakú. Színe: alapszíne világos okker-narancssárga, háti és napos oldala kárminnal bemosott. Húsa sötét narancssárga, rostos, magvaváló, amellett lédús. Íze édes, jó kajszi aromájú, a héjnál kissé savanykás. Rostos húsa igen jól szállíthatóvá teszi. A fagyokkal, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenálló. Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje: Július második harmadában, néha annál valamivel későbben érik

Porzói: öntermékeny

 

Kioto

Fotó:Nébih

Húsa narancssárga, lédús és jó állagú. A gyümölcs héja sima, fényes, nem reped. A gyümölcs alakja tojásdad, narancssárga alapszínen, 65-75 százalékos élénkpiros fedőszínnel. Feltűnő piros színe és a fényes héj miatt a gyümölcsök különösen mutatósak. Két-három menetben lehet szedni. A termőkorú ültetvény, kiegyensúlyozott terhelés mellett 25 tonnás hektáronkénti termést ad. Ennél a fajtánál kötelező a ritkítás. Termesztésénél kulcsfontosságú a helyes metszés. Igényli a szüret utáni zöldmetszést is, így a lombkorona belső részeit több fény éri, ezzel erősítve a rövid hajtásokat, a termődárdákat, megelőzve kopaszodást.  Gyenge növekedési erélyű, középkésőn virágzik, jó termésbiztonságú.

Érési ideje: Június vége-július eleje

Porzói: öntermékeny

 

Korai piros / Kecskeméti korai, Csipogó barack, Korai rózsa, Búzával érő/

Képek forrása: Nébih

Magyar fajta a Duna-Tisza közéről származik. Jó termőképességű. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Világos narancssárga héja kárminpirossal mosott vagy márványozott, enyhén molyhos. Húsa világos narancsszínű, kissé rostos, nem túl édes, kissé savas, kellemes ízű, puha. Magbele édes.

Érés ideje: Magyar kajszi előtt 10-14 nappal érik (július elején).Biotermesztésre ajánlott.

Porzói: Öntermékeny

 

Korai zamatos

 

 Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse nagy, 40-45g tömegű. Sima héja narancssárga, napos oldala halványpirossal lehelt. Magbele édes. A Korai pirossal azonos időben, a Magyar kajszi előtt 10 nappal érik. Gyümölcse aranysárga alapszínű, fedőszín alig alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, maghoz kötött. Íze jó. Fája nagy, feltörő, ritka ágrendszerű. Korán termőre fordul. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Gnomóniával szemben közepesen fogékony.

Érés ideje: Magyar kajszi előtt 7-10 nappal érik (július elején).

Porzói:részben öntermékeny,Bhart,Korai piros

 

Ligeti óriás

Képek forrása: Nébih

 Termőképessége gyenge. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-55g tömegű. Héja narancssárga színű, amely kárminpirossal mosott, pontozott. Húsa kemény, narancssárga, nem olyan ízletes, mint a Magyar kajszi. Magbele édes.

Érés ideje: Július közepe, Magyar kajszi után 3-4 nappal érik.

Porzója: Magyar kajszi,Ceglédi bíbor

 

Mamaia

Romániai nemesítés, középidőben, gazdagon virágzó fajta, közepes növekedési eréllyel. Gyümölcse közepesen nagy/45-60g/lédús, aromás, magvaváló.

Érési ideje: július 20-30

Porzói: öntermékeny

 

Magyar kajszi C. 235

 Korán termőre fordul, de alternanciára hajlamos. Gönci magyar kajszinál gyengébb termőképességű. Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű. Héja élénk narancssárga, napos oldala kárminpirossal mosott, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen finom, kemény állományú. Magja édes.

Érés ideje: Július közepe.

Porzói:öntermékeny

 

Mari De Cenad

Képek forrása: Nébih

Erõs növekedési erélyű a fája, érzékeny a moníliára, nagy- nagyon nagy gyümölcsű. Gyümölcse gömbölyded-hosszúkás, aszimmetrikus, narancssárga, részben vörös kárminnal borítva.

A finom rostozatú, édes és harmonikusan savas ízű.

Érési ideje:július közepe

Porzói: Magyar kajszi C 235,Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,Magyar kajszi klónok

 

Mandulakajszi

Képek forrása: Nébih

Rendszeresen és bőben terem. Gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60g tömegű. Héja narancssárga, enyhén pirossal mosott.  Húsa narancssárga, kemény állományú, ízes. Magja édes.Virágzása kései.

Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik.

Porzói:részben öntermékeny,Magyar kajszi,Ceglédi arany ,Bergeron

 

Nagykőrösi óriás

Az óriás fajtakör tagja,közép korai,nagy gyümölcsű Bőtermő, de nem rendszeresen terem. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 50-80g tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes.

Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén)

Porzói:Ceglédi bíbor kajszi,Magyar kajszi, Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,

 

NJA 19

Amerikai fajta.  Gyümölcse  lédús ,nagy  60-90g, hússzíne  narancssárga,édes-savas, illatos aromás. Jól tűri a szállítást. Betegséggel szembeni ellenálló képessége jó, különösen jó a vírustűrése.

Érési ideje :június 20

Porzói:Harcot,Harogem,Magyar kajszi

 

Nyujtó Ferenc emléke

Képek forrása: Nébih

Gyümölcse közép nagy,kúpos,gömb alakú ,húsa narancssárga,illatos,zamatos.Fagytűrése jó.

Érésideje:július közepe

Porzói:öntermékeny

 

Pannónia

Képek forrása: Nébih

 Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, túlkötődésre hajlamos, rendszeres gyümölcsritkítást igényel. Gyümölcse középnagy-nagy, átlagosan 45g tömegű, átmérője 47-50mm. Héja finoman molyhos, narancssárga alapszínű, napos oldala kárminpirossal lehelt. Húsa Ízletes, Magyar kajszinál savasabb, középkemény állományú, finoman rostos, lédús.

Érés ideje: Magyar kajszi után 4-7 nappal érik.

Porzói:öntermékeny

Pinkcot® (Cotpy) 

Közepes érési idejű, és sík területeken is termeszthető fajta, közepesen erős fát nevel.
Érzékeny az egyenletes vízellátásra és az átlagosnál nagyobb a nitrogénszükséglete. A gyümölcs húsa narancssárga, lédús, jó állagú. Héja közepesen vastag, ennek köszönhetően jól bírja a manipulálást, a gépi válogatást. Gyümölcssavai harmonikusak, magja kicsi, kerek. Kiemelkedően jól tárolható, hűtőházban, és pulton is sokáig eltartható, optimális szedési idő mellett.
A gyümölcse kerekded alakú, fényes héjú, élénk narancssárga alapszínen 60%-os a piros fedőszín. Nem túl erős terhelés mellett a gyümölcs mérete 70-85 gramm. Hozama termőre fordulás után eléri a 15-20 tonnát hektáronként.  Szedni 2-3 menetben kell, időpontját a Ctifl színkód alapján határozzák meg. A nemesítők az alapszín 7-8-as értékénél ajánlják a szedést.
Érési idő:június közepe,Orange Red® (Barth) fajtát 5-6 nappal előzi,

Porzói:  Portici, Carmen Top®, Sweet Red®, Redsylver, Spring Blush®  Big Red®.

 

Polonais

 Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse középnagy 35-40g tömegű. Héja világos narancssárga, kevés fedőszínnel. Húsa világos narancssárga, középkemény, lédús, jó ízű.

Érés ideje: Július második dekádjában, Magyar kajszi után 3-5 nappal érik.

Porzói:öntermékeny

 

Rakovszky

Képek forrása: Nébih

 Jó, rendszeres termőképességű. Gyümölcse középnagy, átlagosan 38g tömegű. Héja sötét narancssárga, lilás élénkpirossal mosott, molyhos. Húsa sötét narancssárga, zamatos, bőlevű. Biotermesztésre ajánlott.

Érés ideje: Magyar kajszi után érik 4-7 nappal.

Porzói:öntermékeny

 

Roxana

Képek forrása: Nébih

Korán termőre fordul, közepes termőképességű. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. A héj kissé fénylő, narancssárga, kárminnal 50-70%-ban mosott. Húsa narancssárga, kemény, lédús, kellemes ízű, zamatú. Magbele édes.

Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal érik.

Porzói:részben öntermékeny,Magyar kajszi,Ceglédi bíbor

 

Rózsakajszi C. 1406/Kőrösi rózsa/

Nagykőrösön gyűjtötték be Nyujtó Ferenc munkatársai.

Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Héja finoman molyhos, narancssárga, napos oldalon 40-60%-ban kárminpirossal mosott. Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állományú. Íze és zamata kellemes.Kései virágzású,fagytűrő.

Érés ideje: Magyar kajszi után 12-14 nappal érik, július végén augusztus elején.

Porzói:öntermékeny

 

Sulmona

Gyümölcse nagy (65 g), oldalról kissé lapított gömb alakú. Narancssárga héjának felét sötétpiros fedőszín borítja. Húsa sárga, lédús. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is jó. Fája felfelé törő növekedésű, nagyméretű koronát nevel. Virágai későn nyílnak. Terméshozása bőséges.

Érésideje: Két héttel a Magyar kajszi után érik,augusztus eleje

Porzói:öntermékeny

 

Szamarkandszkij rannyij

 Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi, 30-50g tömegű. Héja narancssárga, élénkpirossal lehelt. Húsa narancssárga, kissé rostos, leves, zamatos, kissé maghoz kötött. Magbele édes.

Érés ideje: Korai piros előtt 10-12 nappal érik (Június közepén)

Porzói:Ceglédi Piroska,Ceglédi óriás,Harcot

 

Szegedi mamut

 Termőképessége jó, későn fordul termőre. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-60g tömegű. Héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, középkemény állományú, könnyen puhul. Magbele édes.

Érés ideje: 3-5 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepén.

Porzói:Ceglédi Piroska,Harcot.Magyar kajszi,Ceglédi bíbor

 

Spring Blush

Fotó:Nébih

Gyümölcse  ízletes (13° Brix), ha megfelelő érettségi állapotban szedik. A gyümölcs húsa narancsszínű, lédús. Héja közepesen vastag, emiatt jól bírja a válogatást, tárolást és szállítást. A gyümölcs eltarthatósága hűtőházban, és a boltok pultjain 1-1 hét. Formája nem teljesen kerek, alapszíne élénk narancssárga, fedőszíne 60-70 százalékban egyöntetűen piros.
A fák gyorsan termőre fordulnak, és megbízhatóan teremnek 18-20 tonnát hektáronként. A szüret  2-3 menetben zajlik.A fák erős növekedési erélyűek. A gyümölcsminőség megtartása érdekében fontos, hogy a másodéves ágakra és a termő dárdákra irányítsuk a termésképződést.
A biztonság növeléséért legalább 2 porzófajtát ajánlanak a nemesítők.

Érésidő:június

Porzói: Pinkot, Sylred, Big Red, Aurora ,Rutb hart, Sweet Red, Tsunami

 

Tsunami

Jelenleg a legkorábban érő kajszibarack fajta. Az Aurora előtt érik és a Springblusht is 3-5 nappal megelőzi. Átlag súlya: 70-90 g. Könnyen szedhető fajta. Élénk narancssárga alapszínét 60-70 %-ban élénk piros fedőszín borítja. Húsa narancssárga, különösen édes, finoman fűszeres, kiegyensúlyozott ízű, szilárd, lédús.Ebben az érési időben egyedülállóan szállítható és pulton tartható. Fája közepesen erős növekedésű és nagyon termékeny. Fagytűrése kiváló.

Porzói:Goldrich, Pinkcot, Sylred, Big Red,Tom Cot, Spring Blush.

 

Újvidéki 4 (Novosadska 4 vagy NS-4)

A Magyar kajsziból szelektálták, gyümölcse nagy vagy nagyon nagy,/72-75 g/, felületének 25-40%-át borítja piros fedőszín, alapszíne narancssárga. Stabil termőképességű. Fája középerős növekedésű.

Érési ideje:a Magyar kajszi után 3-4 nappal,július közepe

Porzói:öntermékeny

 

Újvidéki 6 (Novosadska 6 vagy NS-6)

Szintén a Magyar kajsziból szelektálták 1985-ben. Gyümölcse közepes méretű/55-70g/, felületének 25-40%-át borítja piros fedőszín, alapszíne narancssárga. Termőképessége jó.Későn virágzik.

Érési ideje: a Magyar kajszi után 3-4 nappal,július közepe

Porzói:öntermékeny

 

Újvidéki bőtermő /Novosadska rodna/

1987-ben szelektálták,gyümölcse kissé lapított/75-80g/, 25-35%-án található piros fedőszín. Középerős növekedésű fája van, koronája szétterül. Terméshozama kiemelkedő. Húsa narancssárga, igen ízletes. Magvaváló,későn virágzó.

Érési ideje a Magyar kajszi után 2-4 nappal van

Porzói: öntermékeny