06-30/974-8847
6031 Szentkirály, Ifjúság u. 1

Meggy

A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető. Felhasználása sokoldalú. Fájából jó minőségű bútorfa készül, levele, gyümölcshúsa kiváló gyógyszeralapanyag.
Díszfaként is említhetjük, hisz virágzás idején mesés látványt nyújt.
A meggy sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyon kedvelt és keresett gyümölcs. Kiemelkedő beltartalmi értékei vannak, így a legerősebb antioxidánsként számon tartott gyümölcs, gyulladáscsökkentő hatással bír, nagyon jó vitaminforrás. A gyümölcs „színezéke” pompás vértisztító, vízhajtó, anyagcsere-serkentő, erősíti az immunrendszert.
Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, szörp, lé, bor készítésére is alkalmas. Az érett meggy sokáig megőrzi frissességét és jó állagát, ezáltal hosszabb ideig hasznosítható. Jól fagyasztható, ebben az állapotában sem lép fel minőségi károsodás.

 

Balkon meggy

Gyenge növekedésű, edényben nevelhető, elsősorban „hobby” fajta, ehető gyümölccsel.

Érésidő: június 10-15

Porzói: Öntermékeny

 

Bosnyák meggy

Akasztó környékén régóta termesztett fajtakör.

Gyümölcse: középnagy, héjának színe kárminpiros, mely az érés előrehaladtával sötétbordóvá válik. Középkemény húsa bőlevű, erősen festőlevű. A kocsánytól nehezen válik le a gyümölcs. Érése elhúzódó. Fája: Igen erős növekedésű. Vesszői fiatal korban erősen fel-törők. Termesztési jellemzők: A metszésre erősebb növekedéssel reagál. Betegségeknek ellenáll. Biotermesztésre ajánlott.

Érés ideje: június 10-15

Porzói: öntermékeny

 

Cigánymeggy /Parasztmeggy,Szaporameggy/

Klónok:Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59 és Cigánymeggy C. 404

Feltehetően magyar eredetű a Cigánymeggy fajtakör. Elsősorban ipari alapanyagként tartják számon (szesz és édesipar, valamint légyártás), de a Pándy klónok kiváló porzója is az ültetvényekben.

Cigánymeggy 59

Gyenge növekedési erélyű, a Pándy 279 kiváló pollenadója. Virágzása középkései, mint a Cigány7-es fajtáé. Érése későbbi a többi Cigánymeggynél, megfelelő termesztéstechnikával a legnagyobb gyümölcsű Cigánymeggy.

Érési ideje: június 20

Porzói: Öntermékeny

Cigánymeggy C.404

 Fotó Nébih

Virágzása középkorai, a C. 404 klón középerős növekedésű. Gyümölcse kicsi, sötétbordóra színeződő, puha húsú, erősen festőlevű. Sav és szárazanyagtartalma magas. Igénytelen és nagyon alkalmazkodó képes fajtakör. A Cigánymeggy klónok közül a legkisebb gyümölcsű. A C7-tel egy időben szüretelhető. Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje: június 20

Porzói: Öntermékeny

Cigánymeggy 7

Fotó Nébih

 

Cigány  7 klón gyenge növekedésű. Gyümölcse kicsi, sötét bordóra színeződő, puha húsú, erősen festőlevű. Sav és szárazanyagtartalma magas. Igénytelen és nagyon alkalmazkodó képes fajtakör. Jó pollenadója a Pándy 279-nek és a Pándy Bb. 119-nek. Virágzása középkései.  Szárazon válik a kocsánytól ezért jól rázható. Téli fagyokkal szemben ellenálló. Koronája jellemzően gömb, kusza ágrendszerrel. Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje: június 15-18

Porzói: Öntermékenyek

 

Csengődi

Fotó Nébih

Rendszeresen és igen bőven terem. A terméseket csokrosan hozza. Későn fordul termőre, azonban a 8. év után igen bőtermő. Gyümölcse átlag 21-22 mm átmérőjű, átlagtömege 5 gr. Alakja kissé megnyúlt gömb. Színe sötét kárminpiros, a szüreti idő végére sötétbordó. Héja közepesen vastag, szívós, felülete fénylő. Húsa közepesen kemény, rostos, bőlevű, sötétpiros. Erősen festőlevű, színanyaga a gyümölcslé-feldolgozás során is megőrződik. Magja kicsi mindössze 4-5 tömegszázalék, kissé hosszúkás. Mind nyersfogyasztásra, mind konzervipari célra egyaránt alkalmas. Különösen értékes magas, átlagos 18-20 % szárazanyagtartalma. Pálhátlan kocsánya hosszú, vékony, csak túléretten válik szárazon a kocsánytól.Biotermesztése megoldható.

Érési idő: június 8-10

Porzói: Öntermékeny

 

Crisana/Pándy változat/

Erdélyi, Partiumi fajta,gyenge növekedésű,kis koronát nevel,gyümölcse 5 gr méretű.

Érési ideje: június vége

Porzói: Cigány meggyek,Érdi bőtermő,Meteor

 

Debreceni bőtermő

A Pándy” öntermékeny változata”. Korán termőre fordul, rendszeresen terem, termőképessége jó, gyümölcse nagy, 5-6 g tömegű, átlagosan 22-23 mm átmérőjű. Alakja felülről és oldalról kissé nyomott. Héja sötétpiros, felülete fényes. Húsa piros, az Újfehértói fürtösnél világosabb, Pándy meggynél kissé puhább. Középhosszú kocsánya pálhaleveles. A kocsánytól a gyümölcsök szárazon elválnak, ezért géppel betakarítható.

Érési idő: június végén – július elején, az Újfehértói fürtös előtt 1-3 nappal érik.

Porzói: Öntermékeny

 

Du- 1/Dunavecsei vödrös,Ducat/

Egy dunavecsei házi kertből került kiemelésre/Dr Apostol János/ mint fatjajelölt. Megfelelő beporzás esetén rendszeresen, bőven terem, blumeriellás levélfoltosságnak ellenáll, igen korán érik. Gyümölcse 22-24 mm,5-6 gramm tömegű, üvegmeggy szerű, sötétpiros, édes-savanykás ízű.

Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje: június eleje

Porzói: Bigarreau Burlat, Katalin, Carmen, Paulus

 

Érdi bőtermő

 

Fotó Nébih

Korán termőre forduló, rendszeresen és bőven terem, gyümölcse közepesen nagy, az üvegmeggyre jellemző megjelenésű, átlag 21-23 mm átmérőjű, átlagtömege 5-6 g. Gyümölcsének alakja a kocsány felőli oldalon és a bibepontnál kissé lapított, megnyúlt gömb. A gyümölcsök héja száraz tapintású, fényes, sötét kárminpiros színű, igen tetszetős. Húsa közepesen kemény, finoman rostos, sötétpiros, bőlevű. Közepesen festőlevű. Íze kellemesen édes-savas harmonikus meggy íz. Magja közepesen nagy, mag-hús aránya 5-6%. Nyersfogyasztásra, konzerv és hűtőipari feldolgozásra, valamint export célra egyaránt kiválóan alkalmas. Kocsánya középhosszú (átlag 35 mm) alig pálhás, a pálhalevelek aprók. Szárazon válik a kocsánytól, ezért géppel is jól és könnyen betakarítható. Gyümölcse sokoldalúan felhasználható: friss fogyasztásra, hűtő- és konzervipari célra egyaránt alkalmas.

Érési idő: június 16-18.

Porzói: Öntermékeny

 

Érdi Ipari (IV-3/48)

 

Termőképessége jó, gyümölcse kicsi, 3 g tömegű, 19-21 mm átmérőjű. A kocsány felől kissé lapított gömb alakú. Héja és húsa sötét bordó színű, festőlevű. Íze kellemesen savanykás-édes, jellegzetes meggy íz. Magja kicsi, mag-hús aránya kedvező 4,5-5,0 tömeg %. Húsa közepesen kemény, lédús, héja közepesen vastag. Kocsánya középhosszú átlag 30-35 mm, teljes érésben szárazon válik a gyümölcstől, alig (0,5-1,0 %-ban) pálhás. Körülbelül 2 hétig tartható el a fán, minőségromlás nélkül, ami alatt színe feketébe hajlik.Biotermesztésre ajánlott

Érési idő:június 1-5

Porzói: Öntermékeny

 

Érdi nagygyümölcsű

Fotó Nébih

Változó hozamú, gyümölcse nagy, átlag 23-25 mm átmérőjű, a kocsánynál és a bibepontnál jellegzetesen nyomott gömb alakú. Átlag tömege 6 gramm körüli. A gyümölcs felülete fényes, sötét kárminpiros, túlérve fekete, héja közepesen vastag, szívós. Kocsánya átlag 46 mm hosszú, alig pálhás, maghoz kötött. Húsa közepesen kemény, lédús. Hús- és lé színe kárminpiros. Íze a szokásos meggy íznél kevésbé savas, savanykás-édes, zamatos. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.

Érési idő: június 12-15. körül érik, 5-8 nappal a Meteor korai után.

Porzói:

Meggyfajták: Meteor korai, Favorit, Csengődi, Maliga emléke, Kántorjánosi.

Cseresznyefajták: Germersdorfi 3, Katalin, Linda, Sunburst, Margit, Aida, Carmen.

 

Érdi jubileum

Fotó Nébih

Rendszeresen és bőven terem. Későn, a 7-8. évben fordul termőre, gyümölcse átlag 21-23 mm átmérőjű, 4-5 g átlagtömegű. Alakja gömbölyű, a kocsány felől és a hát-hasi oldalon kissé lapított. Héja a szedési érettség kezdetén sötét kárminpiros, majd feketés-bordópiros. Hússzíne a szedési érettség kezdetén piros, majd az érés előre haladtával sötét-bordópirossá válik. Lészíne a hússzínhez hasonlóan változik, teljesen éretten erősen festő. Magja kicsi, mag-hús arány 4%. Íze édes-savas, zamatos. Beltartalmi tulajdonságai kiválóak, ezért frissfogyasztásra és konzervipari célra egyaránt alkalmas. Kocsánya közepesen hosszú, a gyümölcstől szárazon válik, rázógéppel betakarítható,természetesen házi kertbe is kiváló,biotermesztése megoldható.

Érési idő: június 12. körül érik.

Porzói: Öntermékeny

 

Favorit

Fotó Nébih

Rendszeresen és igen bőven terem, gyümölcse átlagosan 24 mm átmérőjű, 6 gr átlagtömegű. A kocsány felől kissé lapított, nyomott gömb alakú. Héja világos kárminpiros, fényes száraz tapintású, vastag. Húsa puha, laza állományú, húsa és leve alig színes, nem festőlevű. Lédús gyümölcsének íze kellemesen édessavanykás, savai lágyak. Mag-hús aránya kb. 7%. Már féléretten is jó ízű, a fáról szedve hosszú időn át fogyasztható. Igen kellemes asztali gyümölcs, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Kocsánya közepesen hosszú, átlagosan 6-24 %-ban pálhaleveles, nem válik szárazon a kocsánytól.

Érési idő: június 10-12. körül érik.

Porzói: öntermékeny

 

Feketics/Feketicsi meggy/

A vajdasági Feketehegy környékén termesztett,bosnyák meggy.Korán érik festő levű,feketére érő,édes meggy Rezisztens fajta. Nagy, szemű, sötétbordó héjú, magas cukor-és savtartalmú, kiváló zamatú. Lédús, kemény húsú fajta. Friss fogyasztásra, meggylé készítésére javasolt. Biotermesztésre kiváló.

Érési ideje: június eleje, közepe

Porzói: Öntermékeny

 

Kántorjánosi 3

Fotó Nébih

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, gyümölcse nagy, tömege 5-6 g, átmérője 22-23 mm. Alakja kissé nyomott gömb. A héjszín bordópiros, húsa piros, közepesen festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos, pálhaleveles. Erős meggyíze nagyobb savtartalmának köszönhető. A gyümölcsök szárazon válnak a középhosszú kocsánytól, ezért rázógéppel betakaríthatók.

Érési idő: június végén – július elején, az Újfehértói fürtössel egy időben érik.

Porzói: Öntermékeny, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő

 

Korai pipacsmeggy

Fotó Nébih

Rendszeresen és bőven terem, gyümölcse közepesen nagy, átlagosan 21-22 mm átmérőjű, átlagos tömege 5 g körüli, mag-hús aránya 4,1-4,3% körüli. Alakja gömbölyű, a kocsány felől kissé nyomott. Héja világos élénk kárminpiros színű, közepesen vastag, rugalmas. Húsállománya közepesen kemény, lédús, finoman rostos, az érés előrehalad tával keményedő. Hússzíne fehér, a túlérés határán enyhén rózsaszín. Leve kissé rózsaszín, nem festő. Íze savanykás-édes kellemes meggyíz (ellentétben a Kecel környék, “pipacs” típusú meggyekkel, és a Montmorency meggy fajtával, melyek kesernyés savanykásak, nyersfogyasztásra nem alkalmasak). Kocsánya középhosszú (átlag 37 mm), átlagosan 10-20 százalékban pálhaleveles. Éretten szárazon válik a kocsánytól, ekkor géppel is betakarítható. Biotermesztése megoldható.

Érési idő: június 12-15

Porzói: Öntermékeny

 

Maliga emléke

 

Rendszeresen és bőven terem, gyümölcse nagy-igen nagy, tömege 6-8 g, átmérője 23-25 mm. Alakja vállas,nyomott gömb. Héja teljesen éretten sötét kárminpiros. Húsa közepesen kemény, finoman rostos,lédús, piros színű, nem festőlevű. Íze savanykás-édes. Magja nagy, mag-hús aránya 7-8%,kocsánya rövid.Biotermesztése megoldható.

Érési idő: június 20

Porzói:  öntermékeny

.

Meteor korai

 

Rendszeresen és bőven terem, gyümölcse átlagosan 21-22 mm átmérőjű, átlagosan 4,5-5,5 gr tömegű. Alakja kissé lapított gömb, a varratnál bemélyedt felületű gyümölcsök előfordulása a fajtára jellemző, jellegzetes fajtabélyeg. Színe éretten sötét kármin piros, héja közepesen vastag, felülete fénylő, száraz tapintású. Húsa közepesen kemény, finoman rostos, sötétpiros. Festőlevű. Íze kellemesen savanykás-édes, jellegzetesen meggy zamatú. Magja kicsi, mag-hús aránya mindössze 4,0-6,0 százalék.

Érési idő: június 3-5. körül érik, a Pándy fajta előtt kb. 3 héttel

Porzói: Öntermékeny.

 

Oblacsinszka

Rendszeresen és bőven terem,termése apró/bonbon meggy alapanyag/2.5-3g,16-17 mm.Héja közepes vastagságú,nem reped,színe sötétpiros.Húsa piros,leveses,üde,savanykás-édes.Kiváló kompót és ivólé készíthető belőle.

Érési ideje:június közepe

Porzói: Öntermékeny

 

Pipacs 1

Fotó Nébih

Bőtermő, gyümölcse nagy, tömege 4-5 g körüli, átmérője eléri vagy meghaladja a 20 mmt. Alakja gömb, Héja világospiros, húsa világos, közepesen kemény. Íze savas-kesernyés. Kocsánya középhosszú.Cukrászati  ,díszítő célra kiváló.

Érési idő: június 22-25. körül érik.

Porzói: Öntermékeny

 

Pándy meggy /Kőrösi meggy,Kecskeméti üvegmeggy/

Klónok:Pándy 48, Pándy 279 és Pándy Bb. 119

Évjárattól függően gyenge, közepes vagy bőtermő. A három Pándy klón egységesen nagy igen-nagy gyümölcsöket terem. A gyümölcsök tömege 6-8 g, átmérője a fánkénti termésmennyiségtől függően, 21-24 mm között változik. Gyümölcsének alakja a kocsány felől kissé lapított gömb. Héjszíne sötét bordópiros, héja fényes, közepesen vastag, szívós, száraz tapintású. Húsa sötétpiros, közepesen kemény. Leve piros, alig festő, bőlevű. Íze kellemes, harmonikus, jellegzetes meggyíz. Magja gömbölyded, középnagy. Kocsánya középhosszú, pálhás. Éretten szárazon válik a kocsánytól, ezért jól rázható.

Pándy 48

Fotó Nébih

Érési idő:  június 22

Porzói: Meggy: Cigánymeggy 7, Favorit, Csengődi Cseresznye: Germersdorfi , Linda, Solymári gömbölyű, Hedelfingeni óriás.

 

Pándy Bb 119

Érési ideje: június 25.

Porzói: Meggy: Cigánymeggy 7, Cigánymeggy C. 404, Favorit, Csengődi

cseresznye: Germersdorfi óriás, Solymári gömbölyű, Linda.

 

Pándy 279

Érési Ideje: június 25-30

Porzói: Meggy: Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59, Favorit, Csengődi,

Cseresznye:      Germersdorfi 3, Linda, Solymári gömbölyű, Hedelfingeni óriás.

 

Piramis

Fotó Nébih

Közepes termőképességű, gyümölcse nagy, vagy igen nagy, 24-26 mm átmérőjű, a Pándy meggyéhez hasonló üvegmeggy típus. Fénylő héja és húsa sötét kármin piros, közepesen festőlevű. Íze kellemesen savanykás – édes, harmonikus meggyíz. Húsa a Pándyéhoz hasonlóan közepesen kemény. Magja közepesen nagy (7-8 tömeg %). Kocsánya középhosszú, átlag 38-42 mm. Teljes érésben szárazon válik a gyümölcstől, nem pálhás. Kb. 2 hétig eltartható a fán minőségromlás nélkül.

Érési idő: korán, június első napjaiban érik, a Meteor korai fajtával közel egy időben.

Porzói: Carmen, Linda, Katalin, Alex,

 

Újfehértói fürtös

Fotó Nébih

Rendszeresen és igen bőven terem. Hajlamos a túlkötődésre, ilyenkor gyümölcse apró marad, gyümölcse 5-6 g tömegű, a berakódástól függően átlagosan 22-24 mm átmérőjű, lapított gömb alakú. Héjszíne fénylő sötétpiros. Húsa közepesen kemény – kemény, vérpiros, enyhén festőlevű. Íze harmonikus. Középhosszú kocsánya erősen pálhaleveles. Gyümölcse géppel jól betakarítható. Magja nagy, mag-hús arány 6-8%.Biotermesztésre ajánlott.

Érési ideje:július eleje

Porzói:Öntermékeny

 

Jósika meggy

A Pándy egyik változatának tekinthető,Erdélyben termesztett fajta.

Gyümölcsminősége és porzói azonosak a Pándy meggynél közöltekkel.

Kőrösi korai

Kovács Sándor szelektálta a Debrecen környékén és a Nyírség házikertjeiben ilyen helyi néven termesztett anyagból. 1996-ban kapott állami elismerést, középkorai érésű. Gyümölcse kicsi vagy középnagy méretű (4,3 g) az Érdi jubileumnál is kisebb, színe piros, húsa puha, repedésre nem hajlamos, íze erősen savas, kissé kesernyés mellékízzel. Hátránya, hogy igen erősen pálhaleveles, s a kocsány nem válik el szárazon a hústól. Csak kézzel szedhető. Fája gyenge növekedésű, korán termőre fordul, termőképessége jó. Biotermesztére ajánlott.

Érési ideje: június 10 és 20 között
Porzói: Öntermékeny