06-30/974-8847
6031 Szentkirály, Ifjúság u. 1

Almák

Alma fajták

Az alma a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs.

Beltartalmi jellemzői: víztartalom 90%, szénhidráttartalom 9-14%, almasav tartalom 0,4-1 g/100g, C vitamin tartalom 5 mg/100g. A friss alma fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. A magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben folyamatos az almafogyasztás. Az almából nagyon sokféle feldolgozott termék készíthető. Hazánkban ennek kapcsán sokan csak a szűrt vagy rostos almalére és a sűrítményre gondolnak. Pedig az almából készíthető még fagyasztott szelet, aszalvány, szósz, befőtt, alacsony alkoholtartalmú lé, bébiétel, bor … stb. Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók. Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban.

A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek gyakorlatban bevált gyógyszere.

Alma diéta: A betegnek korához mérten 500-1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna, a harmadik nap után könnyű étrend. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő.

Alma kúra: (alma, vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort, vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el. Rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.

Almalé: Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát. Az almasavó étvágyat gerjeszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, kínzó, hurutos köhögést enyhít …
Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az alma az étkezés végét jelezte.

 

Asztraháni piros

 

Érési idő: július vége – augusztus eleje,szedés után 2-3 hétig tárolható, gyümölcs nagysága közepes (110-130 g ,hamvas liláspiros csíkozott fedőszíne csaknem az egész gyümölcsfelületet borítja, lapított gömb alakú, a csésze felől enyhén bordázott. Gyümölcs húsa: fehéres, félkemény, túlérve lisztesedik, héja vékony, viaszos, íze kellemesen savas, enyhén illatos

Porzói:Cox narancs renet, Téli arany parmen

 

Akane/Nyári Jonathan ,Primrouge /

A Jonathan és a Worcester Pearmain alma hibridje .Gyümölcse kicsi vagy közepes, 130-140g tömegű, a Jonathanéhoz hasonló. Húsa fehér, kemény, roppanó, lédús, íze kellemesen édes-savas. Gyümölcse nem hullik, akár egy hónapig is a fán hagyható, anélkül, hogy a beltartalmi értékét befolyásolná.
 Augusztus harmadik dekádjában szüretelhető, hűtőben két hónapig tárolható. Jól tűri az árúvá készítést és a szállítást is. Kiváló ivólé készíthető belőle.

Porzói:részben öntermékeny, Gala, Cox Orange, Gloster, Golden, Granny Smith, Starking, Elstar,, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious

 

Ananász renet/Citrom alma/

 

Feltehetően Hollandiából származó régi, téli almafajta. Szeptember végétől szedhető, bőtermő, korán termőre forduló, középnagy gyümölcsű/kúpos/, aranysárga alapszín zöld pontozással a jellegzetessége. Húsa sárgás, kemény, éretten, porhanyós, bőlevű, éretten omlóssá válik, cukros, kellemes fűszeres, savas, illatos. Novembertől márciusig fogyasztható, tárolás során íze édesebb lesz.

Porzói:’Cox narancs renet’, a ‘Parker pepin’ és a ‘Téli arany parmen’. Geheimrat Oldenburg, Fehér Klára, Alkmene, Goldparmäne, Cox Orange

 

Arató alma

Július elején érő édes alma

Porzói: Jonathan

 

Arkansas/Arkansasi fekete alma/

Oroszországi fajta/ 1817/ hozzánk Amerikából került be.Októbervégén érő,citromos ízű,enyhén illatos .Jó ellenálló képességű, különlegesen mutatós és ízletes, nálunk szinte ismeretlen fajta!Biotermesztésre ajánlott

Porzói: Jonathan ,Golden

 

Arany parmen

Fotó Nébih

Valószínűleg az 1800-as években Franciaországban keletkezett magonc, világszerte elterjedt.Gyümölcse augusztus végén–szeptember elején szedhető,középnagy, tompa kúp alakú. Érése elhúzódó, héja sárga alapszínű, teljes érésben narancssárga és narancspiros fedőszínnel csíkozott. Januárig tárolható, jó termőképességű. Alternanciára hajlamos. A szárazságot nehezen tűri.

Porzói: Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára

 

Auguszt Red

 

Augusztus elején érő,piros ,édes savanykás nyári alma.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:Summered,Jonathan

 

Batul/Mosolygó Batul,Narancs alma,Üveg alma/

Fotó Nébih

A’Batul Erdély Maros menti vidékéről származó almafajta, gyümölcse közepes nagyságú, alakja rendszerint szabályosan lapított gömb. Héja kissé zsíros tapintású, sima és fényes felületű. Az eleinte halványzöld termés éretten szalmasárga színű lesz, napos oldalán élénkpiros fedőszínnel. Húsa fehér, tömött, finom, eleinte roppanó, de éretten olvadó állagú; bőlevű, savanykás-édes, kissé fűszeres ízű. Gyümölcse október első napjaiban szüretelhető, novembertől márciusig fogyasztható.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:Téli arany parmen

 

Borízű alma

Jellegzetes, a borra emlékeztető ízű,késő  nyári alma. Áprilisban hozza virágát, szeptemberben érik. Zöld alapszíne érés közben pirosra vált, amelyet kezdetben a piros, majd a bordó cirmosodás szinte teljesen befed. Húsa fehér. Magháza kicsi. Hosszirányban csúcsosodó, nem szimmetrikus termésű gyümölcs. Mérete 6-8 cm. Frissen fogyasztják, de süteménybe is teszik.

Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen

 

Bőr alma/Parker pepin,Kormos alma /

 

Feltehetően angliai eredetű, régi téli almafajta Elsőrendű különösen a savanyú almákat kedvelők számára. Gyümölcse kis-közepes (100 g), lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás-érdes felületű (ezért nevezik bőralmának), amely éretten citromsárga alapszínen, a napos oldalán sárgás-rozsdabarna fedőszínnel borítottá válik. Néha enyhe pír is megjelenik a gyümölcsökön. Gyümölcsének húsa zöldes-sárgásfehér színű, roppanó, de finom állományú, íze jellegzetesen-kellemesen savanykás, fűszeres-zamatos. Október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható. A gyümölcsök sokáig a fán maradnak. Borkészítésre igen alkalmas fajta. Túléretten kásásodásra hajlamos.

Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen

 

‘Budai Domokos’ alma


A ‘Budai Domokos’ egy ismeretlen eredetű, régebbi magyar almafajta. Gyümölcse középnagy, lapított alakú; színe eleinte zöldes, majd éretten narancssárga lesz, barnás-piros csíkozottságú fedőszínnel. Húsa sárgásfehér, roppanós, bőlevű, kemény, leves; íze kellemes, illata középerős. Érési ideje október elejére esik, decembertől márciusig fogyasztható. Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:Téli arany parmen,Jonathán

 

Burgundi

Bordóvörös héjú őszi-téli alma

Porzói: Jonathan,Golden

 

Búzával érő

Érési idő: július eleje – közepe. gyümölcse középnagy, barnáspirossal mosott és csíkozott, gömbölyded alakú Gyümölcs húsa közepesen kemény, savas-édes, lédús, héja hamvas és enyhén viaszos. Friss fogyasztásra vagy konyhai célra ajánlott. Fája későn fordul termőre.

Porzói:Kecskeméti vaj,Jonathán

 

Braeburn

Új-Zélandról származik, feltehetően a ‘Lady Hamilton’ és a ‘Cox narancs renet’ almák a szülőfajtái. Gyümölcse középnagy vagy nagy, felületének átlagosan 40 %-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott fedőszínnel borított. Húsa igen tömör és szilárd, hosszú tárolás után lisztessé válhat. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus. Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó
Október második dekádjától kezdődően kb. hét hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak pár hónap tárolás után éri el és kb. 5-6 hónapig megtartja.

Porzói: Gala, Granny Smith, Idared, Starking,Starkimson,Red Chief, Ozark Gold, Red Delicious

 

Boscoopi szép

Októberi érésű, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy, kiváló minőségű, magas C vitamin tartalommal. Húsa sárgásfehér, savanykás, fűszeres ízű roppanós, illatos, nagyon zamatos.  Edzett, ellenálló, nagyon bőtermő fajta. Héja parás, száraz, sárgászöld, napos oldalán piros vagy narancs foltos és csíkozott. egyike a legjobb sütésre alkalmas almáknak)

Porzói:Golden Delicious, Fehér Klára, James Grieve. ‘Cox’s Orange,Gloster,James Grieve,Jonathan,Summered

 

CAMPBELL (REDCHIEF) DELICIOUS

A Starkrimson Delicious rügymutánsaként a Washington állambeli Othello-ban Fred Campbell szelektálta . Tipikus Red Delicious alakú változat. Fedőszíne mosott és csíkozott. Korán , sötépirosra színeződik,A hűtőtárolás során gyümölcsei kisebb mértékben romlottak, mint a Starkrimsoné. A tárolóban is megtartja előnyös színét.

Porzói: Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.

 

Csörgő alma /Jelova,Sárga Szép virágú,Sárga bellefleur, Téli citromalma/


Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő

Porzói: Téli arany parmen alma, Jonathan alma, Cox narancs renet alma.

 

Charden

Fotó Nébih

Zöld gyümölcsű almafajtát a ‘Golden Delicious’ és a ‘Reinette Clochard’ almafajták keresztezésével nemesítették Franciaországban. Gyümölcse nagy vagy igen nagy. Húsa zöldes-krémszínű, harmonikus ízű, a Goldennél magasabb cukor és savtartalmú.
Október első dekádjában, 8-10 nappal a Golden Delicious után szüretelhető. Jól tárolható.

Porzói: Elstar, Idared, Jonathan klónok, Starkin,Starkimson,Red Chief

 

Charlamowsky/ Oldenburgi hercegnő/

 

Oroszország déli részéből származik. Érési ideje július végétől szeptember derekáig tart. Lapos gömbalakú, egyik oldalán többnyire magasabb, de azért elég szabályos. Héja zsíros, sima tapintatú, vékony, fáján többé-kevésbé hamvas, értével fehéressárga, napos oldalán néha az egész gyümölcsön is, lángszínű csíkokkal bevont. Húsa sárgásfehér, kissé laza, porhanyó, bőlevű, édes, néha savanyú, gyengén illatos, fűszeres. Korán és bőven termő. Edzett, télálló. rózsaszínűek. Fagy iránt alig almáit, az almamoly kevésbé bántja. Zord éghajlat alatt késő őszi almaként szerepel. Oroszország déli részéből származik.

Porzói: Cox narancs renet, Parker pepin, Téli arany parmen.Jonahán

 

Cigányalma/’Brauner Matapfel’/

A Kárpát-medencében több sötétvörös fajtát neveztek Cigányalmának.  Gyümölcse legfeljebb középnagy (ritkábban nagy) méretű, lapított alakú, gömbölyded. Kocsánya rövid. Héja bőrszerű, felszíne gyengén hamvas, vékony viaszréteggel borított. A sárga alapszínen 40-60 %-ban a narancspirostól tompa barnásvörösig terjedő árnyalatú, gyengén mosott, vagy erősen csíkozott fedőszín borítja a gyümölcsöt. Gyümölcsének húsa kemény, fehér (vagy krém-)színű, illatos, kitűnő ízű; édeskés, fűszeres. Szedési érettségét szeptember közepén éri el, és novembertől január első feléig tárolható. Fája erős növekedésű, szétterülő habitusú.

Porzói:Jonathán Téli arany parmen

 

Citrom alma/Ananász renet/

Feltehetően Hollandiából származó régi, téli almafajta. Szeptember végétől szedhető, bőtermő, korán termőre forduló, középnagy gyümölcsű/kúpos/, aranysárga alapszín zöld pontozással a jellegzetessége. Húsa sárgás, kemény, éretten, porhanyós, bőlevű, éretten omlóssá válik, cukros, kellemes fűszeres, savas, illatos. Novembertől márciusig fogyasztható, tárolás során íze édesebb lesz.

Porzói:’Cox narancs renet’, a ‘Parker pepin’ és a ‘Téli arany parmen’. Geheimrat Oldenburg, Fehér Klára, Alkmene, Goldparmäne, Cox Orange

 

Close

 

Amerikából származó Close fajta korai, hosszúkás, bordás, 100-160 gr tömegű, ragyogó élénkpiros színű gyümölcse van, elhúzódóan érik. Többszöri szedést igényel június végétől július közepéig. Vékony, sima héja élénkpiros színű, enyhén viaszos bevonatú, kissé savanykásabb ízű.Triploid két porzó szükséges.

Porzói: Ceglédi piros, Egri piros, Éva

 

Ceglédi piros

Cegléd környékén elterjedt tájfajta Középnagy 120-140 gr tömegű, kúpos-hengeres formájú, fehér, félkemény húsú, enyhén savanykás édes ízű, kásásodásra hajlamos fajta. Július közepétől augusztus közepéig fogyasztható, fája korán termőre fordul. Kimagasló termőképessége mellett csodálatos színe és finom íze teszi az egyik legértékesebb nyári almafajtává hazánkban.  Zöld alapszínén szinte az egész gyümölcsön piros borítás uralkodik vékony héja viaszos.

Porzói:Egri piros,Éva

 

Cox narancs renet/Cox orange Qeen/

Régi angol fajta A legrégebben termesztett fajták egyike, a világon mindenütt ismert. Szeptembertől szedhető, januártól fogyasztható, íze édes-savas harmonikus, szaftos, Gyümölcse: középnagy, lapított gömb alakú roppanó bőlevü, fűszeres, magas cukor, sav, és aromatartalom jellemzi. Héja sárga narancsvörös csíkozású.

Porzói:T éli arany parmen, Golden Delicious, Jonathan ,Sárga szépvirágú,  Elstar, James Grieve, Pinova

Csiki nyári alma

Csiki téli alma

Daru sóvári./ Daru alma, Sóvári, Szilágysági sóvári/


Érési ideje: Október-április, nagy, gyakran igen nagy gyümölcsű, kúpos gömbalakú. Héja szívós, sima, kissé zsíros tapintatú, eleinte hamvas, értével bágyadt citromsárga, napos oldalán sűrűbben szakadozott, sötétpiros csíkokkal ellátott,
Húsa a héj alatt sárgásfehér, belseje felé hófehér, finom roppanó, később omlós. A leve bő, cukros, igen kellemes üdítő borízű. Fája erőteljes növekedésű, edzett. A Tisza keleti partjain fekvő községekben emberemlékezet óta el van terjedve. Hazai fajta, eredetéről azonban közelebbit nem tudunk.

Porzói:Cox narancs renet’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonathan’, ‘Starking Delicious’ és a ‘Téli arany parmen’.

 

Earlygold/ Snygold/

Amerikai eredetű, a ‘Golden Delicious’ magonca. Érés ideje: augusztus eleje, közepe,
augusztus első vagy második dekádjában szedhető, érése nem elhúzódó. Gyümölcse középnagy, átlagosan 170g-os, kissé aszimmetrikus csonka kúp alakú. Színe a ‘Golden Delicious’-énél világosabb, kezdetben zöldessárga majd inkább fehéressárga. Íze mérsékelten savas, enyhe parfümös illattal kísért. Parásodásra, hullásra nem hajlamos.  Csak átmenetileg tárolható.

Porzói:részben öntermékeny, Gala, Idared

 

Elstar

Fotó Nébih

A ‘Golden Delicious’ és az ‘Ingrid Marie’ származó fajta. A ‘Red Elstar’ gyümölcsei egy héttel korábban kezdenek színeződni az alapfajtánál és éretten sötétebb pirosak annál. Gyümölcse középnagy vagy nagy, 160-240g tömegű. Húsa zöldessárga, közepesen kemény, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás.
Szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szürettől 5-6 hónapig fogyasztható.

Porzói: részben öntermékeny,Gála,Gloster,Idared,Granny Smith a  Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious, . Melrose, Cox Orange, James Grieve, Pilot, Pinova

 

Egri Piros

Eger környékén, Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor Élénkpiros fedőszínű,120-150 gr nagyságú. Augusztus elején érik, hűtőházban novemberig tárolható. Húsa fehér, kemény állományú; íze kiváló, savas, kellemesen fűszeres. Gyümölcshullásra nem hajlamos.

Porzói:részben öntermékeny, ‘Asztraháni piros’,  ‘Ceglédi piros’  ‘Éva’

 

Éva

Fotó Nébih

Magyar nemesítésű almafajta/ szelektálta Dániel Lajos/ Nyári érésű,  július utolsó dekádjában – augusztus elején érik. Az egyik legjobb minőségű nyárialmánk, elsősorban friss fogyasztásra ajánlható. Gyümölcse kissé lapított gömb alakú, közepes méretű ,100 gr körüli, mélypiros, sárgás-fehér, tömött húsú. , ízletes Jonathan szerű édes-savas.

Porzói: Öntermékeny, de jól termékenyítik  ‘Ceglédi piros’,  ‘Egri piros’

 

Fahéj alma /Nyári csíkos fűszeres/


Magyar származású ,Augusztus legvégén érik, sokáig tárolható, héja fényes, kissé hamvas, sárga alapszínű kárminpirossal sűrűn csíkozott. Gyümölcs nagysága középnagy, szalmasárga, napos oldalon kárminpirossal sűrűn csíkozott, közben  pirossal bemosva, zömök tojásdad vagy kúpos gömb alakú. Bőre finom, kissé hamvas, alapszíne zöldessárga, amely azonban csaknem egészen kárminpiros csíkozottságú. Gyümölcs húsa: sárgás, néha rozsdaszínű, porhanyó, leve cukros, gyengéden savanyú, igen kellemes fűszeres ízű. 

Porzása: öntermékeny

 

Fertődi téli alma

Fotó Nébih

Magyar nemesítésű almafajta, id. Porpáczy A. állította elő az 1930-as években a ‘Jonathan’ és a ‘Török Bálint’ fajták keresztezésével. Kiválóan tárolható,
Gyümölcse középnagy – nagy méretű (150 g), gömbölyded, a csésze felé enyhén bordázott. Héja viaszos felületű, sárga alapszínű, éretten a napos oldalon pirossal csíkozott lesz. Húsa sárgásfehér színű, közepesen kemény; konzisztenciája jó, de túléretten kásásodásra hajlamos. Íze kellemesen fűszeres. Szeptember végén szedhető, októbertől márciusig fogyasztható. Egyszerű körülmények között (pincében, kamrában) is jól tárolható.. Termőképessége jó.

Porzói:Jonathan

 

Fehér Klára/Nyári üveg alma/

Érési idő: Július eleje, egyik legkorábban érő fajtánk. Közepes méretű/50-70 mm/, fehér húsú, kellemesen savanykás alma. zöldessárga, sárgára érik, túlérve áttetsző, gömbölyű. Gyümölcs húsa: fehér vagy halványsárga, bőlevű, savanykás, héja vékony és sima. Friss fogyasztásra ajánljuk.

Porzói:Golden Delicious, Jonathan, Arany parmen, Cox Orange

 

Florina

Fotó Nébih

 Gyümölcse középnagy vagy nagy, 170-180g tömegű. Húsa sárgásfehér, kemény, roppanó. Íze édeskés, a cukor és a sav aránya harmonikus.  Varasodás rezisztens hibrid fajta, biotermesztésre ajánlott.
Szeptember végén, október elején szüretelhető, Tavaszig  tárolható.

Porzói: Gloster, Gala,  Arany parmen, Reglindis, Reka, Golden Delicious, Granny Smith

 

Fuji

Japánban nemesítették.A Kiku 8,Fuji Azték piros változatok/Red Fuji/ Igen kései érésű, decembertől fogyasztható. Gyümölcse nagy, kb. 200g tömegű. Húsa kemény, íze enyhe savval kísérten dominálóan édeskés. Igen kései érésű, október végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető. Fogyasztási minőségének eléréséhez tárolást igényel.

Porzói: Gala, Golden klónok, Granny Smith, Red Delicious, Redaphough

 

Freedom

Az USA-ban a előállított varasodás-rezisztens, igen ízletes őszi alma. Gyümölcse igen tetszetős, középnagy vagy nagy méretű (120-130 g, gömbölyded alakú; alapszíne fehéres-sárga, mely 80%-ban élénkpiros fedőszínnel csíkozott és bemosott. Húsa krémszínű, roppanó, ugyanakkor puha, enyhén savas, kellemes ízű.. Szeptember közepén érik asztali almának való,de ipari fölhasználásra is alkalmas. Varasodással szemben magas fokúan ellenálló; a lisztharmat csak enyhe mértékben – csupán a leveleket és nem a rügyeket – károsítja, továbbá elfogadhatóan rezisztens a baktériumos ágelhalással (Erwinia amylovora) szemben is.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:Jonathan,Elstar,Granny Smith,Cripps Pink,Antonovka

 

Gala/Mondial Gala/

A hazánkban kedvelt Gala fajtakör tagja. Gyümölcsei csíkosan pirosak, édeskés ízűek. Fája közepes, jól alakítható. Szedését augusztus végén lehet kezdeni.

Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok és a Redaphough,  James Grieve, Cox Orange, Starking fajtakör ,Golden Delicious
Gala Must (Regal Prince)


Korai fajta, augusztus végén-szeptember elején érik. Piros, bemosódott színű változat.

Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious,Elstar,  Starking fajtakör , Golden

 

Gala Fendeca/Új szelekció/

Teljesen körpiros Gala

Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious

 

Gala Fengal/Új szelekció/

Teljesen körpiros Gala

Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious , Evereste,

 

Gloster

                

Középnagy vagy nagy, 160-200g tömegű. Húsa jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny, íze enyhén savas, kellemes aromával kísért.
Szeptember végén-október elején szüretelhető, fogyasztási érettsége változatlan légterű hűtőtárolóban novembertől februárig, szabályozott légterű hűtőtárolóban május végéig kinyújtható.

Porzói: Gála, Elstar, Jonathan, Starking,  Akane, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Pinova

 

Golden Delicious

Fotó Nébih

Gyümölcse középnagy vagy nagy, 140-180g tömegű. Húsa sárga, édes, enyhén savas, kissé illatos.
Szeptember végén-október elején szüretelhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól decemberig, hűtőtárolóban kb. márciusig megőrzi.

Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan.  Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster,  Pilot

 

Gibson Golden

Fotó Nébih

Amerikai fajta,szeptember végén, október első napjaiban szüretelhető, tavaszig tárolható.

Gyümölcse egyöntetű, alakja, nagysága (130-150g) megegyezik a Golden Deliciouséval, de hozzá képest alig perzselődik.

Fája középerős növekedésű, az egyik legjobb termőképességű Golden változat. Túlterhelődési hajlama kisebb, metszéssel, ritkítással rendszeresen terem. Gazdasági értékét főleg a kevésbé perzselt gyümölcs adja.

Porzói:Starking,Starkimson ,Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan.  Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster,  Pilot

 

Golden Li

Fotó Nébih

A ‘Golden Delicious kis koronájú, ezért gazdaságosan termeszthető fajta a ‘Golden Delicious’-nek egy Svájcban előállított, értékes változata. Gyümölcse közepes méretű (130-150 g), kiegyenlített. Héja sima, az alapfajtánál kevésbé parásodó, ugyanakkor tetszetős sárga színeződésű. A ‘Golden Delicious Li 85-50’ koronája az alapfajtáénál 30-45%-kal kisebb alapterületű, csüngő habitusú, ennek következtében a többi ‘Golden Delicious’-mutánsnál 20-30%-kal sűrűbbre ültethető.

Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan.  Granny Smith, Gloster , Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster,  Pilot, Starking,Starkimson
Golden Reinders

Gyümölcse középnagy vagy nagy, 150-190g tömegű. Húsa sárgás, édes, kissé illatos.
Érés ideje: Szeptember végén-október, elején szedhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól decemberig, hűtőtárolóban hat hónapig megőrzi.

Porzói: Jonathan, Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster,  Pilot, Starking,Starkimson

 

Goldenír/ Lysgolden/

‘Lysgolden’ fajtát a ‘Golden Delicious’ fajtából nemesítették ki Franciaországban. Optimális szedési ideje a ‘Golden Delicious’ után 5-10 nappal van, azaz október elejére esik. Gyakorlatilag egészen áprilisig veszteség nélkül tárolható. Gyümölcse 70-80 mm-es, az alapfajtáénál nagyobb, megnyúltabb, átlagos tömege 150-170 g. Színe éretten sárga, napos oldalát gyakran halványpiros fedőszín borítja. Héja sima tapintású. Különös jelentősége, hogy héjperzselődésre nem érzékeny. Fája az alapfajtánál erősebb növekedésű.  Gazdasági értéke szép alakú és megjelenésű, perzselésmentes gyümölcseiben, későbbi szedési idejében és jó tárolhatóságában rejlik

Porzói : Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan.  Granny Smith, Gloster , Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster,  Pilot, Starking,Starkimson

 

Granny Smith

Fotó Nébih

Gyümölcse középnagy (150-180 g) vagy nagy. húsa tömör, szilárd, íze mérsékelten savanykás. Gyümölcse élénkzöld, gömbölyded vagy hűvösebb termőhelyen csonka kúp alakú, szimmetrikus , húsa: kemény, roppanó, bőlevű, gyengén aromás, héja erősen viaszos, fehér paraszemölcsökkel. Október második dekádjának végén éri el az optimális szüreti érettséget. Fogyasztási érettsége kb. április végéig tart.

Porzói:  Gloster, Idared,  Braeburn, Fuji, Gala, Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious  Starking változatok,  Spartan,  Téli arany parmen,  Téli banánalma,

 

Gravensteini/Gravensteini piros, Gravensteiner/

Fotó Nébih

Németország északi részéről származó régi, őszi almafajta, világfajta.  Hazánkban augusztus végén – szeptemberben, nem egész éretten szüretelhető, és november végéig – decemberig tárolható Októbertől érő, nagy igen nagy (130 g), gyümölcse kálvilszerűen bordázott. Bőre finom zsíros tapintású, aranysárga alapszínű, napos oldalán pirossal csíkozott. Húsa fehér, nagyon bőlevű, íze kellemesen édes, kevésbé savas, aromás, illatos, kitűnő zamatú.

Porzói: csak két jó virágport adó fajtával együtt telepíthető. Jonathán, Téli arany parmen, Cox narancs renet, Asztraháni piros. Fehér Klára,  James Grieve,


Húsvéti rozmaring/
‘Honti alma’/

Fotó Nébih

Hazai eredetű téli almafajta, gyümölcse középnagy, 120-130g, zöldessárga, napos oldalán halványpiros pírral, kissé megnyúlt gömb alakú. Húsa  zöldesfehér, kemény, íze enyhén savanykás. Jól szállítható, és házi körülmények között is jól tárolható. A tárolás során alakul ki kellemes zamata. Igénytelen, a betegségekkel szemben viszonylag ellenálló fajta.
Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.

Porzása: öntermékeny

 

Idared ,Red Idared

Gyümölcse középnagy vagy nagy, 170-200g tömegű.  Gyümölcse élénkpiros, fedőszínének tetszetőségét a viaszréteg javítja, lapított gömb alakú, finoman bordázott. Húsa fehéres vajszínű, bőlevű, kemény, roppanó, enyhén savanykás, zamata közepes, héja közepesen vastag. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
 Október elején érik, optimális fogyasztási érettségét csak 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig megtartja.

Porzói: részlegesen öntermékeny ,Golden , Jonathan klónok, Starking,Starkimson , Summerred,Gloster.

 

Jelova/Sárga szép virágú,Sárga bellefleur, Téli citromalma, Csörgő alma./

Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő

Porzói: Téli arany parmen alma, Jonathan alma, Cox narancs renet alma.

 

 Jim Brian/ Early Smith./

Fotó Nébih

Dél-Afrikából származik, a Golden Delicious almaés a Granny Smith alma hibridje. Szeptember végén, október elején szüretelik.Gyümölcse közepes vagy nagy méretű, a Granny Smith almánál nagyobb, gömbölyded, fedőszíne zöld, ami idővel besárgul. Héja viaszos, közepes vastagságú,roppanó, tömör húsú, szilárd, savanykás édes ízű. A szállítást jól bírja.

Porzói: , Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan.  Granny Smith, Gloster , Summerred, Red Delicious fajtakör.Starking,Starkimson

 

Jerseymac

Fotó Nébih

Julyred hibridje, az USA-ban minősítették. Gyümölcse  középnagy,140-150gr, lapított csonka kúp alakú, héja nagyon vastag, a felülete csaknem egészét borító bíborpiros fedőszínét erős hamvasság árnyékolja. Íze kellemes, savanykás-édes, bőlevű, határozott parfümös illattal fűszerezett. Termőre fordulása korai, termőképessége jó.
Porzói:Vista Bella,Summered,Mollies Delicius,Idared .

 

Julyred alma

   

Amerikai fajta, július harmadik-negyedik hetében elhúzódóan érik, jó minőségben csak 4-6 menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, lapított gömb alakú, hamvassággal borított héja élénkpirossal mosott vagy csíkozott. Húsa középkemény, bőlevű, íze édes, parfümös illattal rendelkezik, a gyümölcsök hűtőtárolóban 3-4 hétig eltarthatók.
Porzói: Golden klónok, Idared, Jonathan klónok, Starking,Starkimson,Red Chief, Summerred,Mollies Delicious,  Éva, Vista Bella , Prima

 

Jonager


Hazai nemesítésű fajta. Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták keresztezésével.  Augusztus első napjaiban érik.
Gyümölcse középnagy (140 g), gömb alakú, 70-100%-os felületen élénkpiros fedőszínnel borított.Íze kellemes édes-savas. Termőképessége jó. Lisztharmatra toleráns.

Porzói: Asztraháni piros,Ceglédi piros,Éva,Gloster,Starkimson,Starking

 

Jonagold

    
USA-ból származik, a Golden Delicious alma és Jonathan alma fajták keresztezésével állították elő.A Jonagold Újfehértón keletkezett piros rügy mutáci ója a Jonagold 12/1 Ny.
Fedőszíne élénkebb piros a gyümölcs nagy részén, erősebb csíkozottsággal.   Fogyasztási érettségét, tárolástól függően 4-10 hónapig őrzi meg. : Gyümölcse nagy, 220-250g tömegű. Húsa világossárga, puha és olvadó, íze édes, kiváló. Szeptember végén-október, elején szüretelhető. Egy-két hónapos tárolás után már fogyasztható.

Triploid, két különböző porzót igényel

Porzói:Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson.  a Golden Delicious , Jerseymac,  Julyred,  Summerred ,  Cox Orange, r, Discovery, James Grieve, Goldparmäne. Jerseymac, Julyred,  Vista Bella

 

Jonagored

Red Jonaprince/ Wilton’s Red Jonaprince/

Jelenleg, talán a legkedveltebb Jonagold mutáció. Rendszeresen és bőven terem. Korán szedhető, szeptember 3. harmadában, 90-95%-s élénk sötétvörös fedőszínnel. Héja nem túl viaszos, húsa kemény, jó cukor-sav arányokkal. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, enyhén megnyúlt gömb alakú. Hosszan tárolható ,fája erős növekedésű, nagy koronát nevel.

Triploid, két különböző porzót igényel

Porzói:Golden Reinders,Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson.  a Golden Delicious , Jerseymac,  Julyred,  Summerred ,  Cox Orange, Discovery, James Grieve,Arany parmen

 

Jászvadóka

A ‘Jászvadóka’ (vagy ‘Jász vadóka’) alma az Alföldről származó, kis gyümölcsű történelmi fajta.Ősszel érő a következő év nyaráig fogyasztható/ akár 1 évig eltartható/ rendkívül ellenálló fajta. Héja: vastag, száraz tapintású, citromsárga színű, napos oldalán pirossal befutott.Húsa: sárgásfehér, finom tömött, roppanó, kellemesen fűszeres

Elég korán termőre fordul és igen bőven terem.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói: öntermékeny

 

Jonathan

Amerikában bukkantak rá, az egész világon elterjedt.Szeptember végétől egészen október végéig szedik.  Gyümölcse kis méretű, tetszetős színű és alakú, kellemes zamatú, bő levű,rendszeresen és bőven terem.

Porzói:  Starking mutánsok,  Idared, Gloster ,Red Rome Van Well, Akane, Elstar, Gala,  Golden klónok, Granny Smith,Téli arany parmen,Sárga szépvirágú

 

Jonathán Csány 1

 

Korábban színeződő változat,a legkorábban értékesíthető Jonathan-klón, egykori csányi állami gazdaság munkatársai találták Csányban. Gyümölcse közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. A színeződés csíkosan indul, de szeptember elejére már csaknem egész felületet sötétpiros fedőszín borítja. A Jonathán M. 41 előtt már 1 héttel, augusztus végén – szeptember elején szüretelhető. Piros – bíborpiros fedőszíne mosott. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló.  Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható. Termőképessége jó.

Porzói:  Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious. Starking változatai, Red Rome Van Well

 

Jonathan Naményi

Szeptember közepén érik, gyümölcsének teljes felülete sötétpiros ,színeződése intenzívebb.
Íze és zamata az alapfajtáéval azonos, termőképessége jó.

Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious.

 

Jonathan M. 40

Fajta a Jonathan hazai klónjai közül a legnagyobb gyümölcsű. A gyümölcsök színeződése jó, a fajta termőképessége az alapfajtáéval azonos.

Porzói:  Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious.

 

Jonathan M41

Fotó Nébih

Ezt a Jonathan változatot Máriapócsi Zöldmező Mg. TSz-ben találták. A Jonathan előtt 5–10 nappal szedhető.  Gyümölcsméret 120-130g.Az alap Jonathannál 15%-kal kisebb korona, 10-17 %-kal nagyobb termőképesség Színe sötét piros, korán színeződik, teljesen befedi a gyümölcsöt:
Íze jellegzetes, savas. Szeptember elején kell szedni. Gyümölcse márciusig tárolható.

Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious,Starking mutánsok,  Téli arany parmen

 

Jonathan Szatmárcsekei

Fotó Nébih

Dr. Szabó Tibor és Görög Erika szelektálta 1974-ben.Gyümölcse: 4-5 nappal a JonathanM.41 után szedhető. Alapszíne éretten sárga, a Jonathan M.41é zöldessárga. A fedőszín nagyobb mértékben borítja, mint az M. 41-ét. Héja sötétebb árnyalatúra színeződik. Tömege megegyezik a Jonathan M.41ével.Mintegy 10–%-kal sűrűbben célszerű ültetni, mint a Jonathan M. 41- Későbbi érésű, színesebb Jonathan változatként javasolható a telepítők számára.

Porzói: Golden Delicious  Starking mutánsokkal,  Idared, Gloster  Red Rome Van Well

 

Watson Jonathan

Fotó Nébih

Gyümölcsméret 140-150g. 15-20 %-kal gyengébb növekedés, csaknem teljes felületű színborítottság.

Porzói:  Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious, Wellspur Delicious,   Red Rome Van Well

 

Kecskeméti vajalma     / Gyengehéjú vajalma, Keményhéjú vajalma/


Feltehetően Kecskemét határában kelt magról az alföldi szőlők között volt gyakori, Július közepétől érő, hengeres kúpos, vékony héjú, élénkpirossal csíkozott, fehér húsa a héj alatt rózsaszínben játszó, édes alma. Húsa puha, a héj alatt rózsaszínes, egyébként fehér. Íze édeskés, könnyű, puha, bőlevű, cukros. Gyenge homokon is megél, bőtermő.

Porzói: a Golden Deliciosus, a Jonathán, a Starking, és a Téli arany pármen.

 

Kecskeméti téli piros pogácsa

Október második felében szedhető – márciusig tárolható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, kifejezetten lapos.Héja: sima, fényes, zsíros tapintású, egész felületén kárminpiros csíkokkal fedett.Húsa zöldesfehér, tömött, kemény, nagyon bőlevű, borízű, éretten puha, omlós.

Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán

 

Kenézi piros

A Felső-Tiszavidék szülötte.Október elején szedhető – februárig eltartható.Gyümölcse: középnagy, lapított gömb.Héja: sima, szívós, fényes, zöldessárga, napos oldalon sötétpirossal bemosott, szakadozottan csíkos.Húsa: fehér, finom, tömött, roppanó, bőlevű, kissé savas
Fája: középerős növekedésű, hosszúra metszendőPorzói: Téli arany parmen és a Jonathán

 

Kovelit

Kovács Sándor állította elő az Egri piros és a Jonathan almafajták hibridizációjával.
Szeptember végén egy menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, sötét bordó, hamvas, február végéig fogyasztható. Húsa kellemesen savas,rendszeresen terem. Gyümölcse középnagy (160-180 g), lapított gömb alakú, felülete erősen hamvas. A felület 80%-át élénkpiros, mosott fedőszín borítja.  Húsa szilárd, nem puhuló, savas íze főként a kora téli időszakban kellemes.

Porzói: Golden és Jonathan

 

Kovauguszt

Fotó Nébih

1993-ban minősített új hazai fajta, Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták hibridizációjával.
Augusztus végén-szeptember, elején érik, több menetben szedhető. Gyümölcse középnagy (170g), megnyúlt gömb alakú vagy hengeres. A felület 80%-át élénkpiros, enyhén csíkozott fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem puhuló, savas ízű és kissé kásásodó. Egy-két hónapig jól tárolható.
Fája a közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája gömb alakú, ágrendszere laza. Termőképessége jó és rendszeres. Lisztharmattal szemben eléggé ellenálló, de a venturális varasodásra fogékony. A késő tavaszi fagyoknak nagyon jól ellenáll.

Porzói: Golden és Jonathan

 

Londoni pepin

Angol fajta,gyümölcse középnagy vagy nagy. Húsa tömött, de bőlevű.  Kissé savanykás, fűszeres zamattal és kellemes illattal társított íze alapján kiváló asztali almának tekinthető.
Igen későn, október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.


Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán


Mantet

Kanadai eredet, korai, nyári fajta. Egyik szülője a Mc Intos fajta,ízvilágát tőle kapta.Gyümölcse piros-narancs ,fényes , mélyvörös színű, nem túl nagy, enyhén bordázott.A gyümölcsök átlagos tömege 90- 130 gramm, hosszúkás, kerek és kúpos. Húsa  fehér, nagyon lédús, és nagyon illatos,édes avas.

Porzói: öntermékeny

 

Mc Intos

A ‘McIntosh’ egy étkezési- és főző-almafajta, melyet John McIntosh kanadai farmer fedezett fel az 1820-as években.Nagyon jó a hidegtűrése, nálunk őszi almának számít. Gyümölcsének átlagos mérete középnagy, kissé változó nagyságban; átlagos tömege 130 g. Héjának alapszíne zöldes, melyet nagy arányban sötét- vagy karmazsin- (lilás)piros csíkozott fedőszín borít. Roppanó húsa hófehér,bőlevű. Bár akár januárig is eltartható, íze a tárolás során gyorsan elveszítheti sajátos jellegét, igaz, ezután is élvezhető marad.Belőle nemesítették az Enterprise ,Mantet fajtát.

Érési ideje augusztus végére, szeptember elejére esik.

Porzói:  ‘Golden Delicious’, ‘Idared’ és a ‘Jonathán M 41.’

 

Masánszky alma/Edelborsdorfer/

Származása: Szászország, Meissen melletti Borsdorf. Érési ideje: Október.

Gyümölcse sima, fénylő, héja zöldesfehér, majd aranysárga, napos oldalon pirossal mosott. Húsa fehér vagy sárgásfehér, finom, roppanó, édes borízű, kellemes fűszeres zamatú.

Porzói:Gravensteiner

 

Mollies Delicius

Fotó Nébih

 Gyümölcse nagy, 200-220g tömegű. Húsa közepesen kemény kellemes ízű.
Augusztus utolsó dekádjában több menetben szüretelhető, azonnal fogyasztható és három hónapig jól tárolható.

Porzói:Vista Bella,Summered,Akane, Éva, Ozark Gold

 

Mutsu

 

Igen nagy, 230-250g tömegű. Húsa sárgásfehér, íze harmonikus, cukor/sav aránya kedvező, üde, kellemes, fűszeres zamattal kísért.Október első dekádjában szüretelhető, amikor a színe világoszölddé változik. Fogyasztási minőségének eléréséhez hűtőtárolást igényel, kb. áprilisig fogyasztható.

Triploid,két  porzó szükséges

Porzói:Golden,Akane,Elstar,Jonathan,Gloster,Starking típusok,Idared,Red Rome,Granny Smith

 

Muskotály renet

Normandiából származik , Októberben szedhető – februárig tárolható téli alma. Korán termőre forduló, bőtermő fajta. Héja: szívós, érdes tapintású, egész felületén pirosan csíkozott. Gyümölcsének húsa sárgásfehér, finom, tömött, értével omlós. Leve kevés, cukros, igen kellemes, fűszeres, muskotályos ízű, edzett fajta,kiváló almabor alapanyag.Biotermesztére ajánlott.Jó pollenadó.

Porzói: Téli arany parmen


Nemes sóvári

A Felső-Tiszavidékről származik szeptember végétől szedhető – áprilisig fogyasztható
Gyümölcse közepesnél nagyobb, kerekded hengeres. Héja viaszsárga alapszíne halványpirossal mosott szép hamvas, sima, liláspiros csíkozású. Húsa hófehér a héj alatt pirosba játszó, kitűnő zamatú kellemesen illatos, roppanós, olvadó. Bőven terem igénytelen, ellenálló, jó alkalmazkodó képességű fajta. Biotermesztésre ajánlott.Porzói:Triploid, ezért két porzófajtát igényel.  ‘Cox narancs renet’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonathan’, ‘Starking Delicious’ ,’Téli arany parmen’.

 

Nyári fontos/Rétes alma, Fontos alma, Tükör alma/

Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 240g tömegű. Felülete fényes és sima. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas. Piros színű változata is létezik. Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik, négy-öt menetben szedendő. 

Porzói: öntermékeny, Egri piros, Jonathán

 

Nyári csíkos fűszeres/ Fahéj alma/

Magyar származású ,Augusztus legvégén érik, sokáig tárolható, héja fényes, kissé hamvas, sárga alapszínű kárminpirossal sűrűn csíkozott. Gyümölcs nagysága középnagy, szalmasárga, napos oldalon kárminpirossal sűrűn csíkozott, közben  pirossal bemosva, zömök tojásdad vagy kúpos gömb alakú. Bőre finom, kissé ham- 

vas, alapszíne zöldessárga, amely azonban csaknem egé

szen kárminpiros csíkozottságú. Gyümölcs húsa: sárgás, néha rozsdaszínű, porhanyó, leve cukros, gyengéden savanyú, igen kellemes fűszeres ízű.

Porzása: öntermékeny, Cox narancs renet, Téli arany parmen

 

Nyári piros kálvil

1670 óta ismert fajta ,június végétől augusztus elejéig érik.Gyümölcse középnagy, tompán kúpos.Héja vastag, szívós, kissé zsíros, a fán hamvas, napos oldalon sötétpirossal szakadozott sávok és csíkok fedik.Húsa fehér, a bőr alatt rózsaszínes, igen finom, bőlevű, cukros, gyöngéden savas, porhanyó, néha eper- vagy málnaízű,eper illatú.

Porzói: Cox narancs renet, Egri piros

 

Nyári zamatos

A Nyári zamatos alma hazai nemesítésű, Kovács Sándor állította elő a Jonathan és az Egri piros almafajták keresztezésével. Augusztus második hetében érik. Gyümölcse középnagy/110-120 gr/ amelyet csaknem teljes felületén élénkpiros fedőszín borít.. Húsa kemény kellemesen savas ízű. Augusztus második hetében érik.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:  Jonathan és Téli arany parmen.

 

 Nyári üveg alma/ Fehér Klára/

Érési idő: Július eleje, egyik legkorábban érő fajtánk. Közepes méretű/50-70 mm/, fehér húsú, kellemesen savanykás alma. zöldessárga, sárgára érik, túlérve áttetsző, gömbölyű. Gyümölcs húsa: fehér vagy halványsárga, bőlevű, savanykás, héja vékony és sima. Friss fogyasztásra ajánljuk.

Porzói:Golden delicious, Jonathan, Arany parmen, Cox Orange

 

Oszlop alma

Fotó Nébih

Karcsú, oszlopos növekedésű, házikerti célra alkalmas gyümölcsfák. Tavaszi virágzásuk egyszerűen gyönyörű. Gyümölcse kúpos, gömbölyded alakú, piros. Csúcsi növekedésűek, támrendszert, metszést nem igényel, hajlamos az alternanciára / nem egyenletes a termésük, egyik évben sokat, a másikban keveset teremnek/.

Porzói:öntermékeny

 

Ozark Gold

Fotó Nébih

Ozark Gold’ almafajtát az USA-beli Missouri államban mutatták be 1970-ben. Egyik szülőfajtája a Golden Delicious, a másik a Jonathan.  Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, édes illatú, alakja gömbölyded, hengeresen kissé megnyúlt. Héja éretten világossárga színű lesz. Viaszréteg borítja, amely áttetszőnek tűnik. Az alma napos oldalán rózsaszín elszíneződés jelenik meg. Húsa roppanó, bőlevű, íze közepes, édeskés – de nem határozottan édes -, savanykás jelleggel; limonádéra és vaníliára, illetve körtére emlékeztető íz-tónussal. Cukortartalma alacsony. Ízének általános jellege enyhe, nem olyan határozott, mint a szülőfajta ‘Golden Delicious’-é. Érési ideje augusztus vége – szeptember eleje.

Porzói: Mollie’s Delicious, Starkrimson, Golden Delicious fajtakör, Granny Smith.

 

Pamuk alma

Igen elterjedt nyári alma fajta volt,héja zsíros tapintású, bágyadtan fénylő, az érés elején még világoszöld, de éretten már sárgászöld vagy zöldessárga, a napos oldalán halovány pirossal belehelt, és csak kevésbé élénk piros, szakadozott csíkokkal és pettyekkel tarkázott. A gyümölcshús fehér vagy sárgásba játszó fehér, finom, könnyű és puha, bőlevű, édessége gyöngéd savannyal emelt, enyhén illatos, és a fán hagyva, teljes érettségében igen kellemes ízű.

Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen

 

Parker pepin /Bőralma ,Kormos alma /

Fotó Nébih

Angliai eredetű, régi, a XVII. szd. végéről származó, jó termőképességgel rendelkezik.Gyümölcse kis-közepes (100 g),  lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás-érdes felületű (ezért nevezik bőralmának), amely éretten citromsárga alapszínen a napos oldalán sárgás-rozsdabarna fedőszínnel borítottá válik. Néha enyhe pír is megjelenik a gyümölcsökön. Gyümölcsének húsa zöldes-sárgásfehér színű, roppanó, de finom állományú, íze jellegzetesen-kellemesen savanykás, fűszeres-zamatos. A savanyú almák közé tartozik. Elég bőlevű, borízű.  Október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.

Porzói: Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára

 

Pirtóspur Delicius

Fotó Nébih

Gyümölcse nagy vagy igen nagy/150-170g/a Starkingéhoz hasonló, íze édes, kevéssé savas, kellemes zamatú. Október elején szüretelhető, késő tavaszig eltartható. Termőképessége jobb, mint a Starkingé.

Porzói:Summered, Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.

 

Pónyik

Erdélyből származik Október elejétől – tavaszig fogyasztható,
nagyon nagygyümölcsű, erősen lapított gömb.
Héja vastag, sima, citromsárga, napos oldalon kissé narancssárgaHúsa: sárgásfehér, olvadó, cukrosan savanykás, finom fűszeres , bőven terem.

Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen

 

Sampion

Fotó Nébih
Csehországban nemesített fajta a Golden Delicious és a Cox narancs renet almafajták keresztezésével.  Hazánkban szeptember közepén egy vagy két menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, gömbölyded, vagy hordó alakú. Gyümölcse októbertől februárig fogyasztható.. Héja sima, alapszíne zöldessárga, kárminpiros fedőszíne részben csíkozottan, részben mosottan a gyümölcsfelület több mint 60%-át beborítja, amelyen jól láthatók a jellegzetes fehér lenticellák. Húsa sárgás vagy krémszínű, omlós, harmónikusan édes-savas ízű.

Porzói: Golden Delicious,  Jonathan , Gloster,  Idared.

 

Sárga szépvirágú/ Jelova,Sárga bellefleur, Téli citromalma, Csörgő alma./

Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő

Porzói: Téli arany parmen almaJonathan almaCox narancs renet alma.

 

Simonffy piros

Szeptember végétől szedhető – májusig eltartható, alapszíne  sárga és egész felülete sötétpirossal van befestve, ledörzsölve ragyogó fényes sötétpiros, majdnem feketés. Középnagy gyümölcse  fehér vagy zöldesfehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savval emelt, igen kellemes, fűszeres ízű .

Porzói: Cox narancs renet

 

Summered

A Summerred fajtát Kanadában hozták létre 1961-ben a McIntosh és a Golden Delicious fajták keresztezésével. Gyümölcse  középnagy, 170g , megnyúlt csonkakúp alakú, élénkpiros színű. A Summerred gyümölcshúsa a többi nyári almához képest szilárdabb, a szállítást is jobban tűri, mint társai. Íze enyhén savanykás. Augusztus közepétől kezdve 2-3 héten keresztül érik. A Summerred fajtájú alma körülbelül október közepéig tárolható megfelelő, hűtött körülmények között.

Porzói:Vista Bella,Jonathán,Mollies Delicius,Elstar,Gloster,Idared,Starking

 

Sikulai /Kárpátalja szépe, Seklerapfel, Székely alma/


Régi magyar fajta, a Fehér-Kőrösök vidékéről származik. Érési ideje: Szeptember vége, október eleje, decembertől áprilisig fogyasztható. Gyümölcse: Középnagy vagy nagy, lapított gömb alakú, ki-egyenlítetlen és gyakran részaránytalan. Héja kevéssé fényes, értévelaranysárga, melyet majdnem teljesen eltakarnak a sötétbordó csíkok. Húsa zöldesfehér, tömör, gyengén leves, savas-édes, kissé fanyar, enyhe finom aromávalFája korán termőre fordul, bőven terem. Középidőben virágzik. Betegségeknek, kártevőknek ellenáll.

Porzói:

 

Sándor cár

Augusztus közepétől szedhető – novemberig fogyasztható rétesalma.Gyümölcse nagy vagy igen nagy, szelíden bordázott kúpos gömb.Héja sima, zsíros tapintású, hamvas, zöldes-szalmasárga, kárminpiros szakadozott csíkokkalHúsa fehér, porhanyós, bőlevű, cukros, fűszeres
Porzói:

 

Snygold/ Earlygold/

Amerikai eredetű, a ‘Golden Delicious’ magonca. Érés ideje: augusztus eleje, közepe,
augusztus első vagy második dekádjában szedhető, érése nem elhúzódó. Gyümölcse középnagy, átlagosan 170g-os, kissé aszimmetrikus csonka kúp alakú. Színe a ‘Golden Delicious’-énél világosabb, kezdetben zöldessárga majd inkább fehéressárga. Íze mérsékelten savas, enyhe parfümös illattal kísért. Parásodásra, hullásra nem hajlamos.  Csak átmenetileg tárolható.

Porzói: Gala, Idared, Mollies Delicious, , Elstar , Golden Delicious,  Granny Smith  ,Téli arany parmen

 

Summered

Fotó Nébih

 

A Summerred fajtát Kanadában hozták létre 1961-ben a McIntosh és a Golden Delicious fajták keresztezésével. Gyümölcse  középnagy, 170g , megnyúlt csonkakúp alakú, élénkpiros színű. A Summerred gyümölcshúsa a többi nyári almához képest szilárdabb, a szállítást is jobban tűri, mint társai. Íze enyhén savanykás. Augusztus közepétől kezdve 2-3 héten keresztül érik. A Summerred fajtájú alma körülbelül október közepéig tárolható megfelelő, hűtött körülmények között.

Porzói:Vista Bella,Jonathán,Mollies Delicius,Elstar,Gloster,Idared,Starking,Éva, , Jerseymac,

 

Starking Nm. 251

Fotó Nébih

Későn fordul termőre, termőképessége jó. Húsa kemény, sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leveses, erősen illatos, igen édeskés, valamint alacsony sav tartalmú, a tárolás során kásásodó. Gyümölcse tetszetős, bordó-piros, sötétpirossal csíkozott középnagy-nagy 150-170g tömegű.
 Szeptember végétől szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.

Porzói:Summered,Elstar,Gála,Jonathán,Golden, Idared,Red Rome,Breaburn,

 

Starkrimson Delicious

A Red Delicious’-fajtakörbe tartozó, a ‘Starking Delicious’-hoz hasonló, de annál sötétebb és hosszúkásabb alakú alma. ‘Starking Delicious’-jellegű spur /30–50%-kal kisebb koronát nevel/. Gyümölcse megnyúlt kúp alakú, középnagy, vállas, intenzív sötétbordó ill. lilás (mosott) fedőszínű. Héja vastag, húsa zöldes- vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, lédús; íze kellemesen édeskés – aromás, a sárgadinnyére emlékeztető ízű . A gyümölcs tömege átlagosan 134 g. Szeptember végén – október elején, mintegy 8-10 nappal a ‘Starking’ után érik.

Porzói:’Golden Spur’, ‘Golden Delicious’,  ‘Jonathan’  ‘Jonadel’.

 

Staymared

Fotó Nébih

Az amerikai Virginia államban a ‘Stayman Winesap’ fajta rügymutációjaként 1926-ban keletkezett téli almafajta. Gyümölcse középnagy méretű, lapított, kissé kúp alakú. Héja vastag, kissé viaszos. Húsa zöldesfehér, félkemény, éretten kásásodik, íze savas-édes..Érési ideje október közepére – második felére esik, tárolás után decembertől áprilisig fogyasztják. Nagyon jól szállítható és igénytelen körülmények között is igen jól és hosszú ideig tárolható. Jó virágport adó fajta.Biotermesztésre ajánlott.

Porzói: ‘Idared’, ‘Jonathan’,’Starking Delicious’.

 

Téli arany parmen

Fotó Nébih

Valószínűleg az 1800-as években Franciaországban keletkezett magonc, világszerte elterjedt.Gyümölcse augusztus végén–szeptember elején szedhető,középnagy, tompa kúppalakú. Érése elhúzódó, héja sárga alapszínű, teljes érésben narancssárga és narancspiros fedőszínnel csíkozott. Januárig tárolható, jó termőképességű. Alternanciárahajlamos. A szárazságot nehezen tűri.

Porzói Porzói:Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára

 

Téli banán

Fotó Nébih

Termőképessége jó, termőhely iránt nem igényes, szeptember végén, október elején szedhető, áprilisig fogyasztható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínen kárminpirossal bemosott a napos oldalon. Húsa kemény, íze harmonikusan édes-savanyú.

Porzói: ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonathan’

 

Téli fehér kálvil

Októberben szedhető- áprilisig eltartható.Gyümölcse nagy vagy igen nagy, erősen bordás, tompa kúp,héja: sima, zsíros tapintású. fehérhamvas, szalmasárga, némi halványpirossal belehelve.Húsa sárgásfehér, finoman tömött, olvadó, bőlevű, zamatos, málnára emlékeztető.

Porzói:Cox narancs renet, Golden Delicious

 

Téli piros pogácsa

Október második felében szedhető – márciusig tárolható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, kifejezetten lapos.Héja: sima, fényes, zsíros tapintású, egész felületén kárminpiros csíkokkal fedett.Húsa zöldesfehér, tömött, kemény, nagyon bőlevű, borízű, éretten puha, omlós.

Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán

 

Tordai piros Kálvil

Későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem, Érése szeptember vége – október eleje,Gyümölcse középnagy vagy kicsi. Alakja változó, kúpos gömb, majd szabálytalanul tojásdad vagy hengeres gömb. Héja vékony, sima tapintású, fényes zöldessárga alapszínnel, melyet egyenletes sötétpiros fedőszín borít. Húsa sárgába játszó fehér. Tömött, roppanó, bőlevű, édes és gyengén savas, igen kellemes, élénk eperillatú és fűszeres ízű.Jó pollenadó

Porzói:Cox narancs renet,Jonathan,Egri piros

 

Tenroy/Royal Gála/

 

Gyümölcse középnagy, 150-170g. Kemény, de finom szövetű, dominálóan édes ízű, aromás alma. Az alap Gála fajtánál pirosabb. Szeptember elején szedhető, a gyümölcsök szedéstől kb. 3-4 hónapig fogyaszthatók.

Porzói:Ozark Gold, Elstar, Braeburn, Fuji, Redaphough, Red Delicious Golden ,Delicious.

 

Red Elstar

A ‘Golden Delicious’ és az ‘Ingrid Marie’ keresztezéséből származó fajta. A ‘Red Elstar’ gyümölcsei egy héttel korábban kezdenek színeződni az alapfajtánál és éretten sötétebb pirosak annál. Gyümölcse középnagy vagy nagy, 160-240g tömegű. Húsa zöldessárga, közepesen kemény, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás. Szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szürettől 5-6 hónapig fogyasztható.

Porzói:Gála,Gloster,Idared,Granny Smith a  Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious.

 

Red Rome Van Well

Fotó Nébih

Gyümölcse középnagy, 150-200g tömegű. Húsa tömött, lédús, enyhén savanykás, zamatos, aszalás után is zamatos marad.
 Október első felében szüretelhető, márciusig tárolható. A szállítást és az árúvá készítést jól bírja.

Porzói:Gála,Elstar,Jonathan,Golden,Gloster Granny Smith, Starking ,  Sampion

 

Redaphough/Redwinter/

Gyümölcse középnagy, lapított, kemény húsú, nem puhuló, nem barnuló, savanykás. Héjja sötétbordó szinte feketéspiros.Október végétől szedhető. A húsa hófehér, rendkívül kemény és savas. A termés jól tárolható a tavasz végéig.

Porzói: Granny Smith, Gala típusok, Golden és Jonathan.

 

Red Jonaprince

Jelenleg, talán a legkedveltebb Jonagold mutáció. Rendszeresen és bőven terem. Korán szedhető, szeptember 3. harmadában, 90-95%-s élénk sötétvörös fedőszínnel. Héja nem túl viaszos, húsa kemény, jó cukor-sav arányokkal. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, enyhén megnyúlt gömb alakú. Hosszan tárolható ,fája erős növekedésű, nagy koronát nevel.

Triploid, két különböző porzót igényel

Porzói:Golden Reinders,Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson.  a Golden Delicious , Jerseymac,  Julyred,  Summerred ,  Cox Orange, Discovery, James Grieve,Arany parmen

 

Redchief Delicious/ Campbell Delicius/

A Starkrimson Delicious rügymutánsaként a Washington állambeli Othello-ban Fred Campbell szelektálta .Tipikus Red Delicious alakú változat. Fedőszíne mosott és csíkozott. Korán , sötépirosra színeződik,A hűtőtárolás során gyümölcsei kisebb mértékben romlottak, mint a Starkrimsoné. A tárolóban is megtartja előnyös színét.

Porzói: Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.

 

Vasalma

Gyümölcse utóérő ,nagyméretű, lapos, általában fanyar ízű, zöldes alapszínén napsütötte oldalán pirosan mosott. Nagyon bőtermő, ecetnek, pálinkának, takarmánynak használták. Fája hatalmas. Októberben szedhető, olykor két télig is eláll.

Porzói: öntermékeny

 

Vista Bella

Fotó Nébih

A Vista Bella egy 1944-ben felfedezett, ízletes fajta, amely a Julyred és egy másik amerikai fajta keresztezéséből származik. Másodikként érik a korai/nyári almák közül, érési ideje július közepére tehető. Gyümölcse középnagy méretű,140 gr tömegű, gyümölcsöket terem. Húsa, középkemény, sárgásfehér, bőlevű, kellemes, ízű, színe piros, liláspiros. Héja hamvas, íze se nem savanyú, se nem édes, pont ideális, és igen bőségesen terem.

Porzói:Idared,McIntosh,Julyred,Jerseymac , Mollies Delicious, Summerred, Nyári zamatos , Prima.

 

Wellspur Delicius

Fotó Nébih

A Wellspur Delicious fajta a Starking Delicious 1952-ben, az USA-ban felfedezett rügymutációja. Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-200 g), sötétpiros, bordázott, megnyúlt alakú. Íze édeskés. Érési ideje szeptember vége – október eleje.

Porzói:  Golden, Idared. Jonathán, Glosters, Red Rom Van Well

 

Zelíz alma/ Ziriz alma, Ziliz alma, Iris alma./

Az alföldön, Szeged, Cegléd, Kecskemét vidékén volt gyakori. téli almafajta, októberben szüretelik, és októbertől március végéig fogyasztható. Gyümölcse kúpos tojásdad alakú, héja vékony, zsíros tapintású, szalmasárga alapszínnel, aminek a nap érte fele rámosott piros fedőszínű, amire sötétebb piros csíkozás, lángozás van festve. Húsa hófehér, bőlevű, aromás ízű. Bőtermő, betegségekre nem fogékony. Biotermesztésre ajánlott.

Porzói:részben öntermékeny,Téli arany parmen,Jonathan